Το φρεσκοψημένο πεντανόστιμο καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα γιορτινό γεύμα ή ακόμη και το πρωινό μας. Η ευκολία του συναρπάζει και η επιτυχία του είναι βέβαιη.
Υλικά
- 15 γρ. νωπή μαγιά
- 300ml νερό
- 1 κoυτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι.
Βήμα 2
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο 15΄ για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ευρύχωρο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε με μια κουτάλα με γρήγορες κινήσεις, χωρίς να ζυμώσουμε· θέλουμε απλώς να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 3
Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 10 ώρες.
Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα.
Βήμα 4
Πλάθουμε με γρήγορες κινήσεις ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε μικρή γάστρα με καπάκι ή πυρίμαχο σκεύος, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε το ψωμί για 40΄, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμη για 20΄-30΄. Βγάζουμε εκτός φούρνου και χτυπάμε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος, σημαίνει ότι έχει ψηθεί.
Βήμα 5
Αφήνουμε εκτός φούρνου πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μπαλσάμικο και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.