capuccino manitariwn me krema troyfas
clock icon
1:15'

Καπουτσίνο μανιταριών

Υλικά

    Για τη βελουτέ μανιταριών

  • 250γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 250γρ. champignon de paris
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό αρωματικό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1½ νεροπότηρο ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • λίγη πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κρέμα

  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας τρουφέλαιο
  • λίγο αλάτι

Tips

  • Αν για το βελουτέ χρησιμοποιήσετε άγρια μανιτάρια, τότε η γεύση θα είναι αγγελική.

Ένας καπουτσίνο που αντί για καφέ έχει βελουτέ μανιταριών, κρέμα αρωματισμένη με λίγη τρούφα και αντί για κανέλα θα έχει λίγη γλυκιά πάπρικα.

Σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί. Κόβετε τα χοντρά κομμάτια από τους πλευρώτους και τα πετάτε. Ψιλοκόβετε όλα τα μανιτάρια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και, μόλις γυαλίσει, προσθέτετε τα μανιτάρια. Μαγειρεύετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε το μίγμα να πάρει βράση. Ρίχνετε το ζωμό και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο.
Το μεταφέρετε σταδιακά στο μπλέντερ και το χτυπάτε καλά, ώσπου να γίνει λείος πολτός. Τον περνάτε από ψιλή σήτα ώστε να φύγουν τα χοντρά κομματάκια και να γίνει εντελώς βελούδινος. Τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, τον ζεσταίνετε αργά και τον αλατοπιπερώνετε. Διατηρείτε το βελουτέ ζεστό.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και αρχίζετε να τη δουλεύετε ώσπου να γίνει σαντιγί. Αλατίζετε ελαφρώς. Μόλις η κρέμα αρχίσει να αφρατεύει, ρίχνετε σταδιακά το τρουφέλαιο και δουλεύετε ώσπου να ενσωματωθεί καλά. Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, ζεσταίνετε το βελουτέ των μανιταριών και ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά και μοιράζετε το βελουτέ στα φλιιτζάνια, αφήνοντας ένα εκ. απόσταση από το χείλος. Βγάζετε την τρουφάτη κρέμα από το ψυγείο και με ένα κουτάλι γεμίζετε τα φλιτζάνια. Πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί. Κόβετε τα χοντρά κομμάτια από τους πλευρώτους και τα πετάτε. Ψιλοκόβετε όλα τα μανιτάρια.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και, μόλις γυαλίσει, προσθέτετε τα μανιτάρια. Μαγειρεύετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε το μίγμα να πάρει βράση. Ρίχνετε το ζωμό και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο.

Βήμα 3

Το μεταφέρετε σταδιακά στο μπλέντερ και το χτυπάτε καλά, ώσπου να γίνει λείος πολτός. Τον περνάτε από ψιλή σήτα ώστε να φύγουν τα χοντρά κομματάκια και να γίνει εντελώς βελούδινος. Τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, τον ζεσταίνετε αργά και τον αλατοπιπερώνετε. Διατηρείτε το βελουτέ ζεστό.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και αρχίζετε να τη δουλεύετε ώσπου να γίνει σαντιγί. Αλατίζετε ελαφρώς. Μόλις η κρέμα αρχίσει να αφρατεύει, ρίχνετε σταδιακά το τρουφέλαιο και δουλεύετε ώσπου να ενσωματωθεί καλά. Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Βήμα 5

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, ζεσταίνετε το βελουτέ των μανιταριών και ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά και μοιράζετε το βελουτέ στα φλιιτζάνια, αφήνοντας ένα εκ. απόσταση από το χείλος. Βγάζετε την τρουφάτη κρέμα από το ψυγείο και με ένα κουτάλι γεμίζετε τα φλιτζάνια. Πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb