Τα όσπρια ταιριάζουν πολύ με τα χόρτα, όχι μόνον με τα δεύτερα να τα συνοδεύουν ως σαλάτα αλλά και στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαγειρεμένα μαζί.
Υλικά
- 800γρ. γίγαντες
- 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 μεγάλο καρότο, σε φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κιλό σέσκουλα
- 3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 100γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ανθός αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε αποβραδίς τους γίγαντες σε κρύο νερό να μουλιάσουν και να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τους σουρώνετε και τους ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση μαγειρεύετε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Σουρώνετε τους γίγαντες και κρατάτε 2-3 κουτάλες από τον ζωμό που έβρασαν.Βήμα 2
Λίγο πριν βράσουν, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το σέλινο και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα μέχρι να μελώσουν. Προσθέτετε την ντομάτα και τα αφήνετε να βράσουν για 5-10 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.Βήμα 3
Μεταφέρετε τους σουρωμένους γίγαντες σε ένα ταψί, περιχύνετε με τη σύβραση, τον ζωμό που κρατήσατε και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και τους βάζετε στο φούρνο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.Βήμα 4
Στο μεταξύ πλένετε τα σέσκουλα και διαχωρίζετε τα κοτσάνια από τα φύλλα. Χοντροκόβετε τα κοτσάνια, τα βάζετε στο ταψί με τους γίγαντες και συνεχίζετε το ψήσιμο. Περίπου 20 λεπτά αργότερα προσθέτετε στο ταψί τα φύλλα από τα σέσκουλα, τον μαϊντανό, το σέλινο και επιπλέον νερό, αν χρειαστεί. Ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον μέχρι το φαγητό να γλασάρει και να μελώσει.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση