Αυτή η γλυκιά πίτα είναι ένα πεντανόστιμο και υγιεινό κέικ λαδιού, που απολαμβάνουμε κλασικά στις 27/8, του Αγίου Φανουρίου, αλλά και οποιαδήποτε εποχή αφού συνοδεύει ιδανικά τον καφέ και το τσάι.
Υλικά
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1¼ φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι λάδι (προτιμήστε ελαιόλαδο)
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι σταφίδες (άσπρες ή μαύρες) ανακατεμένες με 1 κουτ. γλυκού αλεύρι
- ½ φλιτζάνι κοπανισμένη καρυδόψιχα
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2
Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι για 3 λεπτά και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάτε το μίξερ.
Βήμα 3
Προσθέτετε πρώτα το μίγμα του αλευριού και το ανακατεύετε με σπάτουλα να ενσωματωθεί. Μετά ρίχνετε τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά για να αναμιχθούν στο μίγμα.
Βήμα 4
Αδειάζετε και στρώνετε το μίγμα σε ένα λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους και ψήνετε τη φανουρόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Αφήνετε τη φανουρόπιτα να κρυώσει πρώτα και ύστερα την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή