Γεμάτα καλοκαιρινή νοστιμιά, οι μελιτζάνες και τα γλυκόξινα φρούτα εποχής όπως τα τζάνερα, οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα, αναβαθμίζουν το συνηθισμένο χούμους.
Χούμους με μελιτζάνες και γλυκόξινα καλοκαιρινά φρούτα
Υλικά
- 3 μελιτζάνες, φλάσκες
- 250 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 80 γρ. ταχίνι
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1¼ κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 1 σφιχτή βανίλια, κομμένη σε 6 φέτες
- 8-10 τζάνερα ή δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση
- 40 γρ. μέλι
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 2 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
- 1 κουτ. σούπας σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς πατημένη
- ½ κουτ. γλυκού σουμάκ, προαιρετικά
- 1 κουτ. γλυκού σουσάμι, καβουρδισμένο
- ¾ κουτ. γλυκού μαντζουράνα ή θυμάρι
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- ½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
- φρέσκο κόλιανδρο
- ε.π. ελαιόλαδο
Mερίδες: 6
Για το χούμους
Για τα ψητά γλυκόξινα φρούτα
Για το σερβίρισμα
Tips
- Aν διαθέτουμε γκάζι μπορούμε να ψήσουμε εκεί τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.
- Φροντίζουμε οι μελιτζάνες να μην έχουν υγρά για να μη γίνει αραιό το χούμους.
Διαδικασία
Βήμα 1
Χούμους: Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες αρκετές φορές και τις ψήνουμε στον φούρνο για 40’ στους 180ο C. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό να βγάλουν τα υγρά τους για 10’.
Βήμα 2
Στο μπλέντερ βάζουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, και το σκόρδο, πολτοποιούμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το κύμινο, πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με το αλάτι. Αν το χούμους είναι πολύ πηχτό σε υφή προσθέτουμε ελάχιστο κρύο νερό. Αποθηκεύουμε το χούμους στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα γλυκόξινα φρούτα.
Βήμα 3
Γλυκόξινα φρούτα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φρούτα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα φρούτα και μαγειρεύουμε για 3’. Αποσύρουμε και αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν.
Βήμα 4
Σε ένα γουδί βάζουμε το σουσάμι, τη μαντζουράνα, το μπούκοβο, τους σπόρους κόλιανδρου και τους πατάμε να σπάσουν.
Βήμα 5
Σερβίρουμε το δροσερό χούμους με τα γλυκόξινα φρούτα, το μείγμα μπαχαρικών, φύλλα κόλιανδρου και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Φωτογραφίες: Eύα Μονοχάρη - Funky Cook