makaroni-provatina-859×1024
clock icon
1:30'

Χοντρό μακαρόνι με προβατίνα, μαύρο πιπέρι και ξηρό ανθότυρο Νάξου

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 800 γρ. λαιμό προβατίνας, σε κομματάκια των 15 γρ.
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 5 κλωνάρια μαντζουράνα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
  • 500 γρ. χοντρά μακαρόνια Νο2
  • 200 γρ. ξηρό ανθότυρο Νάξου
  • αλάτι

Ένα πιάτο λιτό και γενναιόδωρο, που φέρνει στο τραπέζι μας την αυθεντική παρηγορητική γεύση της ελληνικής κουζίνας

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρέας. Σοτάρουμε καλά να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για περίπου 3΄. Σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθούν τα υλικά. Βάζουμε τα μυρωδικά μας και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15΄.

Περίπου 10΄ πριν μαγειρευτεί το κρέας, βράζουμε τα μακαρόνια μας να κρατάνε λίγο (al dente) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.

Μαγειρεύουμε για περίπου 2΄ μέχρι να γλασάρει το φαγητό και προσθέτουμε το πιπέρι και το μισό τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρέας. Σοτάρουμε καλά να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για περίπου 3΄. Σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 2

Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθούν τα υλικά. Βάζουμε τα μυρωδικά μας και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15΄.

Βήμα 3

Περίπου 10΄ πριν μαγειρευτεί το κρέας, βράζουμε τα μακαρόνια μας να κρατάνε λίγο (al dente) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε για περίπου 2΄ μέχρι να γλασάρει το φαγητό και προσθέτουμε το πιπέρι και το μισό τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί.