Το πράσο πιάνει πρώτη θέση στα φθινοπωρινά πιάτα. Εδώ «παντρεύεται» με χοιρινό και σέλινο και δίνει μια ξεχωριστή γεύση στο φαγητό όταν στο τέλος του βρασίματος αγκαλιάζεται από πλούσιο αβγολέμονο.
Υλικά
- 1½ κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλο, πλυμένο, σε λωρίδες πάχους 1,5εκ.
- 4 πράσα μέτρια, καθαρισμένα, πλυμένα, κομμένα στα 6εκ.
- ½ κιλό σέλινο καθαρισμένο, με τα κλωνάρια του κομμένα στα 6εκ.
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- 2 αβγά
- αλεύρι για το πασπάλισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πασπαλίζετε τις λωρίδες του χοιρινού με αλεύρι. Τις τινάζετε για να φύγει το περιττό αλεύρι και τις τηγανίζετε από όλες τις πλευρές στο μισό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε σε μεγάλη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα μαζί με το σέλινο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το χοιρινό, αλατοπίπερο και όσο νερό χρειάζεται ώστε να σκεπαστεί το φαγητό. Σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, φροντίζοντας να μείνει περίπου 1½ φλιτζάνι ζωμού στην κατσαρόλα. Μεταφέρετε το ζωμό σε μικρό μπολ και τον αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Βήμα 3
Με τον αβγοδάρτη χτυπάτε τα αβγά μέσα σε μπολ και προσθέτετε πρώτα το λεμόνι και μετά το ζωμό λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Με το αβγολέμονο περιχύνετε το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα και την ανακινείτε αριστερά δεξιά για να δέσουν τα υλικά. Ζεσταίνετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά, φροντίζοντας να μην πάρει βράση γιατί θα κόψει το αβγολέμονο. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και συνοδεύετε με χωριάτικο σταρένιο ψωμί.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey