‘Ένα πολύ special burger με καραμελωμένα κρεμμύδια από τον Λάμπρο Βακιάρο που θα κάνει θραύση στις φιλικές σας συγκεντρώσεις.
Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220oC στον αέρα. Μαρινάρετε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο, το μίγμα μπαχαρικών και αλατίζετε ελαφρώς.
Ζεσταίνετε καλά ένα μεγάλο τηγάνι, Χωρίς να προσθέσετε ελαιόλαδο, μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε ταψάκι. Τελειώνετε το ψήσιμο στο φούρνο για 7-12 λεπτά, αναλόγως με το πάχος. Κόβετε τα φιλέτα διαγώνια σε φέτες υπολογίζοντας το κόψιμο ώστε να είναι αρκετές για 4 burgers.
Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι.
Για το γουακαμόλε: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αβοκάντο και με ένα πιρούνι τα λιώνετε όσο καλύτερα μπορείτε. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
Για τα
καραμελωμένα κρεμμύδια: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, την κρέμα βαλσαμικού και το μίγμα μπαχαρικών. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά. Ανακατεύετε κάθε 5 λεπτά και προσέχετε να μην καούν τα κρεμμύδια. Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνετε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι και ανακατεύετε .
Για τη σύνθεση: Ανοίγετε και ψήνετε τα ψωμάκια στο φούρνο για 3-4 λεπτά μέχρι να τραγανίσει ελαφρώς η κομμένη επιφάνεια. Στο κάτω ψωμάκι βάζετε 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα μαγιονέζας, συνεχίζετε με το κοτόπουλο, το γουακαμόλε και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Κλείνετε με το δεύτερο ψωμάκι και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220oC στον αέρα. Μαρινάρετε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο, το μίγμα μπαχαρικών και αλατίζετε ελαφρώς.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε καλά ένα μεγάλο τηγάνι, Χωρίς να προσθέσετε ελαιόλαδο, μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε ταψάκι. Τελειώνετε το ψήσιμο στο φούρνο για 7-12 λεπτά, αναλόγως με το πάχος. Κόβετε τα φιλέτα διαγώνια σε φέτες υπολογίζοντας το κόψιμο ώστε να είναι αρκετές για 4 burgers.
Βήμα 3
Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι.
Βήμα 4
Για το γουακαμόλε: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αβοκάντο και με ένα πιρούνι τα λιώνετε όσο καλύτερα μπορείτε. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 5
Για τα
καραμελωμένα κρεμμύδια: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, την κρέμα βαλσαμικού και το μίγμα μπαχαρικών. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά. Ανακατεύετε κάθε 5 λεπτά και προσέχετε να μην καούν τα κρεμμύδια. Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνετε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι και ανακατεύετε .
Βήμα 6
Για τη σύνθεση: Ανοίγετε και ψήνετε τα ψωμάκια στο φούρνο για 3-4 λεπτά μέχρι να τραγανίσει ελαφρώς η κομμένη επιφάνεια. Στο κάτω ψωμάκι βάζετε 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα μαγιονέζας, συνεχίζετε με το κοτόπουλο, το γουακαμόλε και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Κλείνετε με το δεύτερο ψωμάκι και σερβίρετε.