Λαχταριστά μπουτάκια κοτόπουλου, με κρούστα από σουσάμι που θα ξετρελάνει τα παιδιά. Σερβίρονται με τηγανητές πατάτες ή κάποιο πουρέ.
Υλικά
- 12 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια)
- ελάχιστο ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι
- ½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας, βιολογική
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 φλιτζάνι σουσάμι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, τη ντομάτα, τη μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Αφήνετε κατά μέρος.
Βήμα 2
Πλένετε τα μπουτάκια, τα σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζετε στο μπολ με το γλάσο. Τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια ώστε να καλυφθούν εντελώς με το γλάσο. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε κατά μέρος για 2 ώρες, για να μαριναριστούν τα μπουτάκια.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο, ρηχό ταψί. Σε ένα ρηχό πιάτο απλώνετε το σουσάμι. Βγάζετε τα μπουτάκια από τη μαρινάδα και τα κυλάτε στο σουσάμι, ώστε να καλυφθούν όσο καλύτερα γίνεται. Στη συνέχεια τα απλώνετε σε μονή στρώση στο λαδωμένο ταψί.
Βήμα 4
Βάζετε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνετε τα μπουτάκια για 40-45 λεπτά, μέχρι ροδίσουν έντονα και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Στη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα, χωρίς να καούν. Σερβίρονται ζεστά.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή