batzina-anoigma
clock icon
1:20'

Μπατζίνα με κολοκυθάκια, φέτα και μανούρι

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 350 γρ. κολοκυθάκια χοντροτριμμένα
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 750 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. φέτα
  • 150 γρ. μανούρι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, για το άλειμμα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό
  • αλάτι, λευκό πιπέρι

Tips

  • Στη Θεσσαλία βάζουν κολοκύθια μεγάλα πρασινοκίτρινα. Αλείφουν το σκεύος με βούτυρο και μόλις απλώσουν τον χυλό, σκορπίζουν και μερικά κομματάκια βούτυρο από πάνω.

Νόστιμα και τρυφερά κολοκυθάκια συνθέτουν αυτή την δημοφιλή συνταγή πίτας που αν και δεν έχει φύλλο, αποτελεί μία πολύ χορταστική και πεντανόστιμη επιλογή για το καθημερινό καλοκαιρινό τραπέζι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C  στον αέρα. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιέζουμε με τα χέρια μας να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Στη συνέχεια σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκύθι, τον δυόσμο, το γάλα, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Προσθέτουμε τα τυριά σπασμένα με το χέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ορθογώνιο ταψί με το βούτυρο και αδειάζουμε μέσα τον χυλό, ανακινώντας ελαφρώς το σκεύος και φροντίζοντας ο χυλός να απλωθεί ισομερώς.

Πασπαλίζουμε την πίτα με το σουσάμι και ψήνουμε την μπατζίνα στους 170° C  για περίπου 50΄-60΄, ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί καλά. Αφήνουμε εκτός φούρνου για 5΄-10΄και σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C  στον αέρα. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιέζουμε με τα χέρια μας να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκύθι, τον δυόσμο, το γάλα, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Προσθέτουμε τα τυριά σπασμένα με το χέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ορθογώνιο ταψί με το βούτυρο και αδειάζουμε μέσα τον χυλό, ανακινώντας ελαφρώς το σκεύος και φροντίζοντας ο χυλός να απλωθεί ισομερώς.

Βήμα 3

Πασπαλίζουμε την πίτα με το σουσάμι και ψήνουμε την μπατζίνα στους 170° C  για περίπου 50΄-60΄, ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί καλά. Αφήνουμε εκτός φούρνου για 5΄-10΄και σερβίρουμε αμέσως.