Οι φρέσκες αγκινάρες, που είναι τώρα στα καλύτερά τους, απογειώνονται γευστικά με το ψήσιμο στη σχάρα ή στα κάρβουνα.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 4 αγκινάρες φρέσκες
- 2 λεμόνια + ξύσμα από το 1
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 250 γρ. πρόβειο γιαούρτι
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ανθό αλατιού, αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα φύλλα από τις αγκινάρες και κρατάμε τα τελευταία τρυφερά έχοντας δίπλα ένα μπολ με νερό και χυμό από 1 λεμόνι. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι το χνουδωτό μέρος από το κέντρο της αγκινάρας και τις βουτάμε στο μπολ για να μη μαυρίσουν.
Βήμα 2
Σε ένα γουδί χτυπάμε το σκόρδο, τον χυμό από το άλλο λεμόνι, το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Κόβουμε τις αγκινάρες στα 4 και τις μαρινάρουμε μέσα στο γουδί προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Ψήνουμε τις αγκινάρες στη σχάρα για 8΄-10΄. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι με την πάπρικα, το μπούκοβο και το ξύσμα λεμονιού.
Βήμα 4
Σερβίρουμε σε πιάτο απλώνοντας το γιαούρτι στον πάτο, από πάνω τις αγκινάρες, το μείγμα από το γουδί και ανθό αλατιού.