aginares_skordates
clock icon
30'

Αγκινάρες ψητές σκορδάτες

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 4 αγκινάρες φρέσκες
  • 2 λεμόνια + ξύσμα από το 1
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. πρόβειο γιαούρτι
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ανθό αλατιού, αλάτι, μαύρο πιπέρι

Οι φρέσκες αγκινάρες, που είναι τώρα στα καλύτερά τους, απογειώνονται γευστικά με το ψήσιμο στη σχάρα ή στα κάρβουνα.

Καθαρίζουμε τα φύλλα από τις αγκινάρες και κρατάμε τα τελευταία τρυφερά έχοντας δίπλα ένα μπολ με νερό και χυμό από 1 λεμόνι. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι το χνουδωτό μέρος από το κέντρο της αγκινάρας και τις βουτάμε στο μπολ για να μη μαυρίσουν.

Σε ένα γουδί χτυπάμε το σκόρδο, τον χυμό από το άλλο λεμόνι, το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Κόβουμε τις αγκινάρες στα 4 και τις μαρινάρουμε μέσα στο γουδί προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε τις αγκινάρες στη σχάρα για 8΄-10΄. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι με την πάπρικα, το μπούκοβο και το ξύσμα λεμονιού.

Σερβίρουμε σε πιάτο απλώνοντας το γιαούρτι στον πάτο, από πάνω τις αγκινάρες, το μείγμα από το γουδί και ανθό αλατιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τα φύλλα από τις αγκινάρες και κρατάμε τα τελευταία τρυφερά έχοντας δίπλα ένα μπολ με νερό και χυμό από 1 λεμόνι. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι το χνουδωτό μέρος από το κέντρο της αγκινάρας και τις βουτάμε στο μπολ για να μη μαυρίσουν.

Βήμα 2

Σε ένα γουδί χτυπάμε το σκόρδο, τον χυμό από το άλλο λεμόνι, το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Κόβουμε τις αγκινάρες στα 4 και τις μαρινάρουμε μέσα στο γουδί προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Ψήνουμε τις αγκινάρες στη σχάρα για 8΄-10΄. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι με την πάπρικα, το μπούκοβο και το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 4

Σερβίρουμε σε πιάτο απλώνοντας το γιαούρτι στον πάτο, από πάνω τις αγκινάρες, το μείγμα από το γουδί και ανθό αλατιού.