Η Δήμητρα Τσακίρη, τεχνολόγος-γεωπόνος και βιοκαλλιεργήτρια εδώ και 19 χρόνια, κάθεται στο τραπέζι της Νανάς Δαρειώτη, δημοσιογράφου γεύσης και διευθύντριας σύνταξης στο Cantina. Μαζί ξετυλίγουν μύθους και αλήθειες γύρω από τα βιολογικά προϊόντα. Τι συζητούν;

– Πώς από 300 μέτρα γης και ένα πειραματικό θερμοκήπιο στο Κιβέρι Αργολίδας, μόνο με αγγούρια και ντομάτες, έφτασε να καλλιεργεί 145 στρέμματα βιολογικά.

– Πόσο έχουν διευκολυνθεί οι σύγχρονοι βιοκαλλιεργητές με την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα βιολογικών σκευασμάτων.

–Πόσο ασφαλείς μπορούμε να νιώθουμε ότι όντως τρώμε βιολογικά προϊόντα, όταν τα διπλανά χωράφια ψεκάζονται ή παίρνουν φάρμακα που δεν είναι κατάλληλα για βιολογική καλλιέργεια.

– Γιατί τα βιολογικά κρατούν περισσότερο στο ψυγείο.

– Πόσο επιβαρύνονται οι ρίζες (πατάτες, καρότα, παντζάρια) και τα φυλλώδη λαχανικά όταν δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας.

– Ποιο είναι το νόημα της βιοδυναμικής καλλιέργειας (ναι, περιλαμβάνει και… καψίματα εντόμων).

– Πώς συγκλίνουν πλέον οι τιμές των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων.

– Γιατί μόλις το 3% των προϊόντων στην Ελλάδα είναι βιολογικά, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 10%.

–Για την προοπτική να βελτιωθούν τα ωράρια των βιολογικών λαϊκών αγορών και την έναρξη της πρώτης στο κέντρο της Αθήνας.

– Σε ποια ιδρύματα και φιλανθρωπικούς οργανισμούς καταλήγουν τα βιολογικά προϊόντα που δεν πωλούνται.

Ακούστε το podcast εδώ: