Κρουασάν, γλυκά και αλλά πολλά, μόνο με φυτικά υλικά που δεν τους λείπει η νοστιμιά, σε έναν διαφορετικό φούρνο στον Υμηττό. Τα αφράτα, βουτυρένια κρουασάν με το αέρινο, κυψελωτό τους εσωτερικό είναι ένα διαβολικό γλύκισμα, στο οποίο με δυσκολία μπορώ να αντισταθώ. Πάντα αγοράζω δύο γιατί δεν μπορώ να μείνω μόνο στο ένα. Η αλήθεια είναι ότι πότε δεν είχα σκεφτεί αλλά ούτε και φανταστεί ότι αυτό το γαλλικό, σφολιατοειδές γλυκό μπορεί να έχει και vegan εκδοχή. Αυτή την εναλλακτική εκδοχή είχαν στο μυαλό τους και η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου. Έκαναν, λοιπόν, πολλά πειράματα και δοκιμές ώσπου τα κατάφεραν και πριν από λίγο καιρό άνοιξαν την πρώτη vegan βιενουαζερί στην πόλη, το Holy Llama. Βρίσκεται στην περιοχή του Υμηττού, μακριά από κάποια πιάτσα, κρυμμένο σε ένα στενό κάτω από την κεντρική πλατεία. Το μικρό εσωτερικό του είναι πάντα στολισμένο με ό,τι βγάζει καθημερινά το εργαστήριο που βρίσκεται στο πίσω μέρος και μπορεί κανείς να το δει μπαίνοντας.

Τι να δοκιμάσετε εδώ;
Αρχικά να σας αναφέρω ότι τα γλυκά φέρνουν την υπογραφή του ζαχαροπλάστη Αλέξανδρου Παβλόβ (προσωπικά εκτιμώ την δουλεία που κάνει στο δικό ζαχαροπλαστείο στα βόρεια), ενώ τα αλμυρά τα έχει αναλάβει η Σάντρα Μπέρτεν. Δεν χρησιμοποιούν επεξεργασμένες πρώτες ύλες, ενώ τα περισσότερα υλικά είναι εποχιακά από μικρούς παραγωγούς, για αυτό και το μενού θα αλλάζει πολύ συχνά ανάλογα με την εποχή.
Ζητήστε τα μαλακά μπισκότα με φιστικοβούτυρο, το αφράτο κέικ λεμόνι με τσία, το λαχταριστό flan καθώς και το σοκολατένιο babka (αυτό το είδος τσουρεκιού που δεν λείπει από κανένα coffee shop και new age φούρνο). Φυσικά δεν θα παραλείψετε το τραγανό εξωτερικά και κυψελωτό εσωτερικά κρουασάν – για αυτό άλλωστε έχετε έρθει – είτε στην κλασική του μορφή είτε το γεμιστό με κρέμα φιστίκι ή με κρέμα αμυγδάλου.

Στα αλμυρά τώρα, η τσιαπάτα με τη vegan μαγιονέζα, ντομάτα, μαρούλι, φύτρες και με χειροποίητο tempeh bacon (υποκατάστατο του μπέικον που φτιάχνετε από σόγια) -που το μαρινάρουν για 24 ώρες- καθώς και το avocado smash sandwich, που δοκίμασα, ήταν πολύ νόστιμα και χορταστικά. Έμαθα ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα προσθέσουν και άλλα αλμυρά για να κάνουν ακόμα πιο πλούσιο τον κατάλογο του vegan brunch.
Επίσης, τους επόμενους μήνες θα κάνει την εμφάνισή του και το πρώτο «αδερφάκι» του Holy Llama στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στην οδό Νίκης, που θα διαθέτει και dine in χώρο, κάτι που πραγματικά λείπει στο υπάρχον.

info
Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, τηλ. 210 7626078