Παρότι νομίζουμε πως έχουμε εξαντλήσει το θέμα «ταράτσες με θέα», δηλαδή τις αναφορές σε εκείνα τα λιγοστά roof top εστιατόρια που δεν προσφέρουν μόνο έναστρο ουρανό, αλλά και καλό φαγητό, πάντα θα βρίσκεται ένα που θα μας εκπλήξει. Φέτος η δική μου έκπληξη ήρθε από το Point Α, το οποίο βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη: μόλις στα 300 μέτρα.

Η κουζίνα του εστιατορίου συνδυάζει την ελληνικότητα των γεύσεων με τις σύγχρονες τεχνικές. Ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος «αποδίδει» κλασικές συνταγές, τοπικές και μη, μ’ έναν δικό του, ιδιωματικό και νόστιμο τρόπο. Θα αναφέρω την παραλλαγή του στους κυκλαδίτικους ντοματοκεφτέδες με κατίκι Δομοκού, τραχανά και βασιλικό και την τραγανή τάρτα φάβας με καπνιστό χέλι, σαφράν, ραπανάκια και γλυκό του κουταλιού σταφύλι, που παντρεύει διάφορα ελληνικά υλικά σε μια τάρτα, χωρίς τοπωνυμικό πρόσημο. Βέβαια, το απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο της βραδιάς ήταν η δροσερή και εξαιρετικά ισορροπημένη σε γλυκά και ξινά στοιχεία ελληνική του σαλάτα, με  πολύχρωμα ντοματίνια, πανακότα κατσικίσιου τυριού, «χώμα» από παξιμάδι χαρουπιού και ένα συμπυκνωμένο γκασπάτσο, με υπέροχη γεύση από ντομάτα, κεράσια και ξίδι Jerez.

Ο μπακαλιάρος ποσέ με πούδρα μανιταριών (τρομπέτες), πουρέ πατάτας, γιαούρτι, αγκινάρες και σαλικόρνια ήταν πιάτο που θα αρέσει πολύ σε όσους αναζητούν κάτι ελαφρύ. Για μένα το μοσχαρίσιο striploin με σάλτσα στιφάδου,
αν και γευστικό, υστερούσε σε υφή∙ είχε μαγειρευτεί τόσο που μου έλειπαν οι χυμοί του στο μάσημα.

Το επιδόρπιο παγωτό παρφέ σύκο και πρόβειο γιαούρτι κέρδιζε πόντους χάρη στο τραγανό παστέλι που του είχε προσθέσει ο σεφ δημιουργώντας την αντίστιξη που πάντα χρειάζεται αυτός ο τύπος παγωτού, αλλά και το συκαλάκι γλυκό.

info
Ξενοδοχείο Ηρώδειο, Ροβέρτου Γκάλλι 4Α, Ακρόπολη, τηλ.: 210 9238991, τιμή: €40-€50/άτομο