Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε 6 εκλεκτά ποτά και αποστάγματα, που θα απολαύσετε μετά το γιορτινό δείπνο, συνοδεία του αγαπημένου σας γλυκού.
Ένα πλουσιοπάροχο γεύμα -όπως το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο- για να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο δύο πράγματα είναι απαραίτητα, ένα καλό γλυκό και ένα εξαιρετικό ποτό ή απόσταγμα. Ξεχωρίσαμε 1 εκλεκτό bourbon, 2 χωνευτικά ποτά και 3 υπέροχα λικέρ που θα τα πιείτε δίπλα στο αναμμένο τζάκι και θα τα απολαύσετε πολύ.
Το bourbon
Wild Turkey Rare Breed. Το Wild Turkey είναι ένα από τα διασημότερα αποστακτήρια του Κεντάκι, με ιστορία που ξεκινάει το 1905. Το Rare Breed είναι ένα bourbon που δημιουργήθηκε κάπως… παράδοξα, όταν μία μέρα ο ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου πήγε για κυνήγι άγριας γαλοπούλας και πήρε βιαστικά μερικά δείγματα bourbon από τα βαρέλια για να τα πιει με τους φίλους του. Τον επόμενο χρόνο όλοι τον ρωτούσαν για το bourbon που τους είχε προσφέρει την προηγούμενη χρονιά και με αφορμή αυτό το περιστατικό κυκλοφόρησε η πληθωρική έκδοση Rare Breed, η οποία χαρακτηρίζεται από αρώματα σίκαλης, κακάο, μελιού και γλυκόριζας.
Τα χωνευτικά
Fernet Branca. Η ιστορία της ξεκινά το 1845 και μέχρι σήμερα η συνταγή της δεν είναι γνωστή σε κανέναν εκτός της οικογένειας Fratelli που το παράγει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αποτελείται από είκοσι επτά βότανα, τα οποία επιλέγονται από τέσσερις ηπείρους. Μερικά από αυτά είναι η αλόη, φυσική πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, το ρεβέντι που έχει τονωτικές ιδιότητες και ορισμένα εξωτικά καρυκεύματα, όπως τα colombus, galangal και zedoary. Τα παραπάνω βότανα και μπαχαρικά καθιστούν τη Fernet Branca το τέλειο χωνευτικό.
Amaro Averna. Το εν λόγω ποτό παραγόταν αρχικά στο αβαείο St. Spirito από βενεδικτίνους μοναχούς ως “ελιξίριο” και οι ρίζες του προέρχονταν από μία αρχαία μυστική συνταγή. Το 1854 οι μοναχοί έδωσαν στον μεγάλο ευεργέτη τους, Salvatore Averna, τη μυστική συνταγή ως δείγμα ευγνωμοσύνης και αργότερα πέρασε στα χέρια του γιου του Francesco, ο οποίος έστειλε το Amaro Averna σε διεθνείς εκθέσεις. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα το ιδανικό αυτό χωνευτικό κατέκτησε την αγορά. Πίνεται παγωμένο και έχει χαρακτηριστική πικράδα στη γεύση, χάρη στα βότανα που περιέχει.
Τεντούρα Πολυκαλά. Η αρωματική Τεντούρα -το λικέρ που ήταν ήδη γνωστό από το 15ο αιώνα- οφείλει το όνομά της στην ιταλική λέξη tintura (χρωστική ουσία, βαφή). Το 1897, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, ο Βασίλειος Πολυκαλάς συγκεντρώνει συνταγές ποτών μεταξύ των οποίων και του λικέρ Τεντούρα. Από τότε -βασισμένη στη σπιτική συνταγή-, η Τεντούρα Πολυκαλά εξακολουθεί να παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο: με αλκοόλ πολλαπλής απόσταξης όπου προστίθενται εξαιρετικής ποιότητας έλαια και αρώματα από κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και μέλι. Δοκιμάστε το λικέρ παγωμένο ή σαν σφηνάκι με κρέμα γάλακτος.
Mastic tears. Όταν δάκρυσε το μαστιχόδεντρο γεννήθηκε η μαστίχα, η φυσική ρητίνη ή αλλιώς το Π.Ο.Π. προϊόν της Χίου που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, αλλά και τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία. Αυτά τα δάκρυα μαστίχας όμως μας έρχονται από τη μητρόπολη του ούζου, τη Μυτιλήνη. Το λικέρ Mastic tears παρασκευάζεται από την Ελληνική Βιομηχανία Αποσταγμάτων στη Μυτιλήνη και είναι γλυκόπικρο και αρωματικό, με δροσερή επίγευση. Ένα ακόμη ατού του το μπουκάλι-κομψοτέχνημα, σε φόντο μαύρο με λευκά κεντίδια. Δοκιμάστε το classic ή το αδερφάκι του που έχει άρωμα λεμονιού και απολαύστε το με πάγο ή φτιάξτε μαζί του αρωματικά κοκτέιλ.
Λιμοντσέλο. Πατρίδα του είναι το Κάπρι. Λέγεται ότι κάποια καλή νοικοκυρά αξιοποίησε τους καρπούς των δέντρων του κήπου της και δημιούργησε ένα καινούργιο, απλό ποτό που βρήκε μεγάλη απήχηση. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, οι Ιταλοί γέμισαν με το περίφημο λικέρ τους άπειρα μπουκάλια και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορά τους. Μπορείτε να το βρείτε έτοιμο σε μπουκάλια στις κάβες ή να φτιάξετε μόνοι σας το υπέροχο αυτό λικέρ με το αναζωογονητικό άρωμα εσπεριδοειδών. Το λιμοντσέλο μπαίνει με μεγάλη επιτυχία και σε κοκτέιλ, αλλά και στη ζύμη για κέικ χαρίζοντας πλούσιο άρωμα.
Δείτε την πιο απλή συνταγή για λιμοντσέλο: