GALOPOYLA ROLO
clock icon
2:20'

Γεµιστό στήθος γαλοπούλας ρολό µε ανατολίτικο πιλάφι

Υλικά

  • 1 φιλέτο από στήθος γαλοπούλας ολόκληρο, ανοιγµένο σε ορθογώνιο κοµµάτι
  • 300γρ. κιµά µοσχαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πράσο µικρό, ψιλοκοµµένο
  • 1 κρεµµύδι µικρό, ψιλοκοµµένο
  • 5-6 φέτες µπέικον ψιλοκοµµένες
  • 100γρ. γραβιέρα Κρήτης τριµµένη
  • ξύσµα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας µαργαρίνη
  • 4 κουτ. σούπας µουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσµα από 1 λεµόνι
  • θυµάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το πιλάφι

  • 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι, πλυμένο και στραγγισμένο
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • ⅓ φλιτζανιού κριθαράκι
  • 5 κουτ. σούπας σταφίδες µαύρες
  • 100γρ. αµύγδαλα ξεφλουδισµένα
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι

Η γαλοπούλα με γέμιση είναι ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί επάξια σε κάθε επίσημο τραπέζι. Για το ρολό από στήθος επιλέγουμε μία νόστιμη γέμιση από κιμά και το συνοδεύουμε με ένα χορταστικό ανατολίτικο πιλάφι.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεµµύδι. Προς το τέλος ρίχνετε και το ψιλοκοµµένο µπέικον και σοτάρετε για λίγο ακόµα. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε στον κιµά, µαζί µε την τριµµένη γραβιέρα, το ξύσµα του πορτοκαλιού και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυµώνετε και πλάθετε τον κιµά σε ρολό.
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Απλώνετε στον πάγκο το ανοιγµένο φιλέτο γαλοπούλας και το αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη µαργαρίνη µε τη µουστάρδα, το σκόρδο λιωµένο, το θυµάρι και το ξύσµα λεµονιού. Αλείφετε ελαφρά την επιφάνεια του φιλέτου µε το µίγµα, τοποθετείτε το ρολό του κιµά στο κέντρο και µε τις παλάµες το απλώνετε σε όλη σχεδόν την επιφάνεια του φιλέτου.
Τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό, το στερεώνετε µε σπάγκο ψησίματος και το αλείφετε µε το υπόλοιπο µίγµα µουστάρδας. Το τυλίγετε σε αλουµινόχαρτο, το βάζετε σε ταψάκι και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 50 λεπτά.
Στο μεταξύ σε µια κατσαρόλα λιώνετε 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει και προσθέτετε το νερό καυτό. Αλατίζετε, ανακατεύετε καλά και βράζετε το ρύζι σε µέτρια φωτιά. Προς το τέλος ανακατεύετε και τις σταφίδες στο ρύζι. Το τραβάτε από τη φωτιά όταν έχει πιει όλο σχεδόν το νερό του και το αφήνετε σκεπασµένο στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και τηγανίζετε το κριθαράκι µέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώµα, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα. Ρίχνετε και τα αµύγδαλα και τα σοτάρετε κι αυτά. Αδειάζετε όλο το περιεχόµενο του τηγανιού στο πιλάφι και ανακατεύετε.
Αφαιρείτε το αλουµινόχαρτο από τη γαλοπούλα και ψήνετε για λίγο ακόµα µέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό. Αφού ψηθεί και µείνει για λίγο εκτός φούρνου, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε συνοδεύοντας µε το πιλάφι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεµµύδι. Προς το τέλος ρίχνετε και το ψιλοκοµµένο µπέικον και σοτάρετε για λίγο ακόµα. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε στον κιµά, µαζί µε την τριµµένη γραβιέρα, το ξύσµα του πορτοκαλιού και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυµώνετε και πλάθετε τον κιµά σε ρολό.

Βήμα 2

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Απλώνετε στον πάγκο το ανοιγµένο φιλέτο γαλοπούλας και το αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη µαργαρίνη µε τη µουστάρδα, το σκόρδο λιωµένο, το θυµάρι και το ξύσµα λεµονιού. Αλείφετε ελαφρά την επιφάνεια του φιλέτου µε το µίγµα, τοποθετείτε το ρολό του κιµά στο κέντρο και µε τις παλάµες το απλώνετε σε όλη σχεδόν την επιφάνεια του φιλέτου.

Βήμα 3

Τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό, το στερεώνετε µε σπάγκο ψησίματος και το αλείφετε µε το υπόλοιπο µίγµα µουστάρδας. Το τυλίγετε σε αλουµινόχαρτο, το βάζετε σε ταψάκι και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 50 λεπτά.

Βήμα 4

Στο μεταξύ σε µια κατσαρόλα λιώνετε 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει και προσθέτετε το νερό καυτό. Αλατίζετε, ανακατεύετε καλά και βράζετε το ρύζι σε µέτρια φωτιά. Προς το τέλος ανακατεύετε και τις σταφίδες στο ρύζι. Το τραβάτε από τη φωτιά όταν έχει πιει όλο σχεδόν το νερό του και το αφήνετε σκεπασµένο στην άκρη.

Βήμα 5

Σε ένα τηγάνι λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και τηγανίζετε το κριθαράκι µέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώµα, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα. Ρίχνετε και τα αµύγδαλα και τα σοτάρετε κι αυτά. Αδειάζετε όλο το περιεχόµενο του τηγανιού στο πιλάφι και ανακατεύετε.

Βήμα 6

Αφαιρείτε το αλουµινόχαρτο από τη γαλοπούλα και ψήνετε για λίγο ακόµα µέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό. Αφού ψηθεί και µείνει για λίγο εκτός φούρνου, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε συνοδεύοντας µε το πιλάφι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή