kantaifi
clock icon
60'

Ορφανό κανταΐφι

Υλικά

  • 1 πακέτο κανταΐφι
  • 150γρ. βούτυρο γάλακτος
  • Για το σιρόπι

  • 1½ νεροπότηρο ζάχαρη
  • 2/3 του νεροπότηρου νερό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • Για τη σαντιγί

  • 250ml κρέμα γάλακτος πλήρη
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ Grand Marnier

Το κανταΐφι σε μια διαφορετική εκδοχή. Απολαύστε το με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ, μετά το φαγητό.

Ξεκινάτε από το κανταΐφι: Ανοίγετε το πακέτο, το αφρατεύετε με τα χέρια σας και με ένα μεγάλο ψαλίδι το κόβετε σε μικρά κομματάκια.
Παίρνετε το ταψί φούρνου και το αλείφετε με λίγο βούτυρο γάλακτος. Ρίχνετε μέσα τουλάχιστον το μισό κανταΐφι, πιέζοντάς το με το χέρι σας να κάτσει καλά. Συνεχίζετε μέχρι το κανταΐφι να αποκτήσει μέσα στο ταψί ύψος τουλάχιστον 1½ πόντο.
Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο γάλακτος και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνετε το κανταΐφι. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Όσο ψήνεται ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλλα και το νερό. Αφήνετε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να δέσει και να γίνει ένα πολύ πηκτό σιρόπι.
Βγάζετε το κανταΐφι από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το περιχύνετε με το σιρόπι. Το αφήνετε ήσυχο να τραβήξει και να κρυώσει.
Ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αρωματική λάσπη. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σας και τη χτυπάτε μέχρι να γίνει μια σφικτή σαντιγί. Ρίχνετε το μίγμα με το ξύσμα πορτοκαλιού μέσα στη σαντιγί λίγο λίγο. Όταν τελειώσετε τη διαδικασία, βάζετε τη σαντιγί στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Απλώνετε τη σαντιγί επάνω στο κανταΐφι και πασπαλίζετε με μπόλικο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι μέσα στο ταψί του.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάτε από το κανταΐφι: Ανοίγετε το πακέτο, το αφρατεύετε με τα χέρια σας και με ένα μεγάλο ψαλίδι το κόβετε σε μικρά κομματάκια.

Βήμα 2

Παίρνετε το ταψί φούρνου και το αλείφετε με λίγο βούτυρο γάλακτος. Ρίχνετε μέσα τουλάχιστον το μισό κανταΐφι, πιέζοντάς το με το χέρι σας να κάτσει καλά. Συνεχίζετε μέχρι το κανταΐφι να αποκτήσει μέσα στο ταψί ύψος τουλάχιστον 1½ πόντο.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο γάλακτος και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνετε το κανταΐφι. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 4

Όσο ψήνεται ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλλα και το νερό. Αφήνετε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να δέσει και να γίνει ένα πολύ πηκτό σιρόπι.

Βήμα 5

Βγάζετε το κανταΐφι από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το περιχύνετε με το σιρόπι. Το αφήνετε ήσυχο να τραβήξει και να κρυώσει.

Βήμα 6

Ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αρωματική λάσπη. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σας και τη χτυπάτε μέχρι να γίνει μια σφικτή σαντιγί. Ρίχνετε το μίγμα με το ξύσμα πορτοκαλιού μέσα στη σαντιγί λίγο λίγο. Όταν τελειώσετε τη διαδικασία, βάζετε τη σαντιγί στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Βήμα 7

Απλώνετε τη σαντιγί επάνω στο κανταΐφι και πασπαλίζετε με μπόλικο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι μέσα στο ταψί του.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey