Στην Πορτογαλία αγαπούν πολύ τα ψάρια και τα θαλασσινά και μαζί τους φτιάχνουν πολλά πιάτα, όπως αυτή η κλασική συνταγή για θαλασσινά με φασόλια.
Υλικά
- 400γρ. φασόλια λευκά, μουλιασμένα αποβραδίς
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 900γρ. θαλασσινά διάφορα (όπως γαρίδες, μύδια, σουπιά, καλαμάρι)
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 50ml ελαιόλαδο
- λίγους σπόρους κόλιανδρο τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια σε κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, τα σουρώνετε κρατώντας το νερό στο οποίο έβρασαν και τα αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 2
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζετε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίχνετε στη σάλτσα 400ml από το νερό που έβρασαν τα φασόλια και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε τα θαλασσινά και τα φασόλια. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 4
Μαγειρεύετε για 15 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και σερβίρετε.