Τα ψητά μήλα είναι από τα πιο νόστιμα χειμερινά γλυκάκια, που μπορείτε να ετοιμάσετε πολύ εύκολα. Σε αυτή τη συνταγή τα γεμίζετε με μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς που τα κάνουν ακόμη πιο απολαυστικά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε το κοτσάνι μαζί με τα κουκούτσια των μήλων και τα βάζετε σε ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνετε τα μήλα με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαρμελάδα, με τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα μπαχαρικά.
Γεμίζετε τα μήλα με το μίγμα που ετοιμάσατε, τα περιχύνετε με το κρασί, σκορπάτε γύρω το βούτυρο και προσθέτετε το ξύλο κανέλας.
Σκεπάζετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα μήλα στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, στη μεσαία θέση.
Μετά το ψήσιμο, μαζεύετε τα υγρά του ταψιού σε κατσαρόλα και τα βράζετε μέχρι να συμπυκνωθεί το υγρό, περίπου στο 1/3 της ποσότητας.
Αφήνετε τα μήλα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα σερβίρετε περιχυμένα με λίγη από τη σάλτσα τους και συνοδεύοντας με γιαούρτι, σαντιγί ή παγωτό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε το κοτσάνι μαζί με τα κουκούτσια των μήλων και τα βάζετε σε ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνετε τα μήλα με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαρμελάδα, με τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα μπαχαρικά.
Βήμα 3
Γεμίζετε τα μήλα με το μίγμα που ετοιμάσατε, τα περιχύνετε με το κρασί, σκορπάτε γύρω το βούτυρο και προσθέτετε το ξύλο κανέλας.
Βήμα 4
Σκεπάζετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα μήλα στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, στη μεσαία θέση.
Βήμα 5
Μετά το ψήσιμο, μαζεύετε τα υγρά του ταψιού σε κατσαρόλα και τα βράζετε μέχρι να συμπυκνωθεί το υγρό, περίπου στο 1/3 της ποσότητας.
Βήμα 6
Αφήνετε τα μήλα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα σερβίρετε περιχυμένα με λίγη από τη σάλτσα τους και συνοδεύοντας με γιαούρτι, σαντιγί ή παγωτό.