kolokotes
clock icon
1:20'

Κολοκοτές, οι κυπριακές κολοκυθόπιτες

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • ½ φλιτζάνι Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1-1½ ποτήρι νερό
  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. κολοκύθα κόκκινη, τριμμένη
  • αλάτι
  • ¾ φλιτζανιού πλιγούρι
  • 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα

Οι νόστιμες κολοκυθόπιτες της Κύπρου φτιάχνονται εύκολα και κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη νοστιμιά τους.

Αποβραδίς ανακατεύετε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι και το πλιγούρι και τα αφήνετε στο ψυγείο, να φουσκώσει το πλιγούρι απορροφώντας τα υγρά της κολοκύθας.

Για να φτιάξετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το νερό, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν και ακολούθως ζυμώνετε επί 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή με μία ώρα.

Προσθέτετε στη γέμιση την κανέλα, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύετε.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια που τα ανοίγετε σε φύλλα. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη. Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, μεταφέρετε τις κολοκοτές σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για περίπου 20- 25 λεπτά. Σερβίρονται, κατά προτίμηση, ζεστές.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αποβραδίς ανακατεύετε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι και το πλιγούρι και τα αφήνετε στο ψυγείο, να φουσκώσει το πλιγούρι απορροφώντας τα υγρά της κολοκύθας.

Βήμα 2

Για να φτιάξετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το νερό, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν και ακολούθως ζυμώνετε επί 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή με μία ώρα.

Βήμα 3

Προσθέτετε στη γέμιση την κανέλα, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια που τα ανοίγετε σε φύλλα. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη. Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, μεταφέρετε τις κολοκοτές σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για περίπου 20- 25 λεπτά. Σερβίρονται, κατά προτίμηση, ζεστές.