Μπορεί να ήταν ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Βαλενθιανικής κουζίνας, πλέον όμως είναι και ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της ισπανικής κουζίνας. Σερβίρεται στο ειδικό τηγάνι όπου και φτιάχνεται (paellera) και είναι το τυπικό πιάτο της Κυριακής αλλά και των οικογενειακών συγκεντρώσεων. Δείτε επίσης και την δική μας εκδοχή, για παέγια αιγαιοπελαγίτικη.
Στην paellera (το ειδικό σκεύος για την παέγια) ή σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι να ζεσταθεί και ροδίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και του κουνελιού, από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τα φασόλια και το σκόρδο. Ανακατεύετε τακτικά για να μην καούν ούτε τα λαχανικά ούτε το κρέας. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την πάπρικα.
Ρίχνετε στο τηγάνι τον ζωμό και το νερό και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνετε το ρύζι σε σχήμα σταυρού και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τα υγρά του τηγανιού πρέπει να σκεπάζουν καλά το ρύζι, διαφορετικά προσθέτετε λίγο ακόμη νερό. Προσοχή, μετά το πρώτο ανακάτεμα δεν πειράζετε ξανά το ρύζι.
Προσθέτετε το σαφράν και τα σαλιγκάρια, που τα διασκορπίζετε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και αφήνετε την παέγια να σιγοβράσει χωρίς να ανακατέψετε ξανά. Μόλις πιει όλα τα υγρά είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Στην paellera (το ειδικό σκεύος για την παέγια) ή σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι να ζεσταθεί και ροδίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και του κουνελιού, από όλες τις πλευρές.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, προσθέτετε τα φασόλια και το σκόρδο. Ανακατεύετε τακτικά για να μην καούν ούτε τα λαχανικά ούτε το κρέας. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την πάπρικα.
Βήμα 3
Ρίχνετε στο τηγάνι τον ζωμό και το νερό και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνετε το ρύζι σε σχήμα σταυρού και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τα υγρά του τηγανιού πρέπει να σκεπάζουν καλά το ρύζι, διαφορετικά προσθέτετε λίγο ακόμη νερό. Προσοχή, μετά το πρώτο ανακάτεμα δεν πειράζετε ξανά το ρύζι.
Βήμα 4
Προσθέτετε το σαφράν και τα σαλιγκάρια, που τα διασκορπίζετε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και αφήνετε την παέγια να σιγοβράσει χωρίς να ανακατέψετε ξανά. Μόλις πιει όλα τα υγρά είναι έτοιμη για σερβίρισμα.