21110830_4191_menuHlia_mila-gemista-me-damaskina-kai-saltsa-lefkou-krasiou
clock icon
2:40'

Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού

Υλικά

  • 6 μεγάλα ελληνικά μήλα κόκκινα σε δίχτυ
  • 1 λίτρο λευκό κρασί αρωματικό
  • 2 φλιτζάνια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 1 κλαράκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισου
  • Για τη γέμιση δαμάσκηνου

  • 30 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 ποτήρι του κρασιού μπράντι
  • Για το σερβίρισμα

  • 100γρ. αμύγδαλα Alesto Selection

Εύκολο και εντυπωσιακό επιδόρπιο ιδανικό για να κλείσει το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι. Δοκιμάστε να το συνδυάσετε με έναν καλό επιδόρπιο οίνο.

Ετοιμάζετε τον πουρέ δαμάσκηνου: σε μια κατσαρόλα βάζετε τα 30 δαμάσκηνα μαζί με το κόκκινο κρασί και το μπράντι. Αφήνετε να πάρουν βράση, μετριάζετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και, μόλις κρυώσουν, τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ να γίνουν ένας ομοιογενής πουρές. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε το κοτσανάκι από πάνω, τραβάτε μια μαχαιριά στο κάτω μέρος για να κάθονται καλά μέσα στην κατσαρόλα και με ένα μικρό μαχαιράκι κουφώνετε τα μήλα αφαιρώντας τη στήλη με τα κουκούτσια. Γεμίζετε τα μήλα σας με τον πουρέ δαμάσκηνου και τα βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα που να χωράνε ίσα ίσα.

Σε ένα λεκανάκι αδειάζετε τα λευκό αρωματικό κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε σιγά σιγά το κρασί μέσα στην κατσαρόλα με τα μήλα. Προσθέτετε τα σποράκια του γλυκάνισου, την κανέλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, για 15-20 λεπτά περίπου.

Βγάζετε με σπάτουλα τα μήλα σιγά σιγά για να μη διαλυθούν και τα ακουμπάτε σε πιατέλα. Συνεχίζετε το βράσιμο τη σάλτσας των μήλων μέχρι να πήξει ελαφρά και, αφού κρυώσει, τη μαζεύετε σε ένα μπολ. Σερβίρετε τα μήλα με τη γέμιση δαμάσκηνο μαζί με παγωτό σοκολάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα που έβρασαν στην κατσαρόλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τον πουρέ δαμάσκηνου: σε μια κατσαρόλα βάζετε τα 30 δαμάσκηνα μαζί με το κόκκινο κρασί και το μπράντι. Αφήνετε να πάρουν βράση, μετριάζετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και, μόλις κρυώσουν, τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ να γίνουν ένας ομοιογενής πουρές. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε το κοτσανάκι από πάνω, τραβάτε μια μαχαιριά στο κάτω μέρος για να κάθονται καλά μέσα στην κατσαρόλα και με ένα μικρό μαχαιράκι κουφώνετε τα μήλα αφαιρώντας τη στήλη με τα κουκούτσια. Γεμίζετε τα μήλα σας με τον πουρέ δαμάσκηνου και τα βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα που να χωράνε ίσα ίσα.

Βήμα 3

Σε ένα λεκανάκι αδειάζετε τα λευκό αρωματικό κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε σιγά σιγά το κρασί μέσα στην κατσαρόλα με τα μήλα. Προσθέτετε τα σποράκια του γλυκάνισου, την κανέλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, για 15-20 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Βγάζετε με σπάτουλα τα μήλα σιγά σιγά για να μη διαλυθούν και τα ακουμπάτε σε πιατέλα. Συνεχίζετε το βράσιμο τη σάλτσας των μήλων μέχρι να πήξει ελαφρά και, αφού κρυώσει, τη μαζεύετε σε ένα μπολ. Σερβίρετε τα μήλα με τη γέμιση δαμάσκηνο μαζί με παγωτό σοκολάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα που έβρασαν στην κατσαρόλα.