clock icon
5:0'

Παγωτό Καϊμάκι

Υλικά

  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 500ml γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 175γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κοφτά σαλέπι
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου, κοπανισμένη
  • Για το σερβίρισμα

  • γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ζητάμε κάτι δροσερό. Πρώτο στις προτιμήσεις μας, το παγωτό σε πολλές λαχταριστές γεύσεις. Εδώ, για τους πιο παραδοσιακούς, θα φτιάξουμε ωραιότατο παγωτό καϊμάκι.

Διαλύετε το σαλέπι σε μισό φλιτζάνι κρύο γάλα και χτυπάτε στο μίξερ το άλλο μισό φλιτζάνι γάλα με την κοπανισμένη μαστίχα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το γάλα με το σαλέπι, το γάλα με τη μαστίχα, την ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.

Αφήνετε την κρέμα να βράσει για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με σύρμα για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα και να μην φουσκώσει.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε την κρέμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει.

Αν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μίγμα σε παγωτομηχανή και το βάζετε να παγώσει. Εάν δεν έχετε, απλώς ρίχνετε το μίγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη σκεπασμένο. Μετά από 2 ώρες, το βγάζετε από την κατάψυξη και ανακατεύετε με πιρούνι για να μην πιάσει πάγο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μια δυο φορές ακόμη, ώστε να γίνει το παγωτό σας αφράτο. Όταν θέλετε να σερβίρετε, βγάζετε το παγωτό εκτός κατάψυξης να μαλακώσει λίγο, γαρνίρετε με σιρόπι και γλυκό βύσσινο και σερβίρετε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε το σαλέπι σε μισό φλιτζάνι κρύο γάλα και χτυπάτε στο μίξερ το άλλο μισό φλιτζάνι γάλα με την κοπανισμένη μαστίχα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το γάλα με το σαλέπι, το γάλα με τη μαστίχα, την ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Αφήνετε την κρέμα να βράσει για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με σύρμα για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα και να μην φουσκώσει.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε την κρέμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Αν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μίγμα σε παγωτομηχανή και το βάζετε να παγώσει. Εάν δεν έχετε, απλώς ρίχνετε το μίγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη σκεπασμένο. Μετά από 2 ώρες, το βγάζετε από την κατάψυξη και ανακατεύετε με πιρούνι για να μην πιάσει πάγο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μια δυο φορές ακόμη, ώστε να γίνει το παγωτό σας αφράτο. Όταν θέλετε να σερβίρετε, βγάζετε το παγωτό εκτός κατάψυξης να μαλακώσει λίγο, γαρνίρετε με σιρόπι και γλυκό βύσσινο και σερβίρετε αμέσως.