Μπαίνοντας στο Άκρα, η αίσθηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο Παγκράτι. Όχι γιατί ο χώρος αποκόπτεται από τη γειτονιά, αλλά γιατί δημιουργεί έναν δικό του ρυθμό. Ο χώρος είναι φωτεινός με καθαρές γραμμές, χωρίς διακοσμητικές υπερβολές ή εύκολα «instagramικά» στοιχεία. Στη μια άκρη ο χώρος της ζαχαροπλαστικής και το αρτοποιείο και στην άλλη άκρη η κουζίνα με την ανοιχτή φωτιά να κλέβει την παράσταση. Τα τραπέζια απέχουν όσο χρειάζεται, και η κουζίνα είναι παρούσα αλλά όχι θορυβώδης. Είναι ένας χώρος που σου επιτρέπει να καθίσεις και να μείνεις, χωρίς να νιώθεις ότι πρέπει να βιαστείς.

Σε αυτό το περιβάλλον, το brunch αντιμετωπίζεται ως κανονικό γεύμα, που αξίζει χρόνο, προσοχή και σκέψη. Υπάρχει μια σαφής πρόθεση να ξεφύγει από τη λογική του «εύκολου» και του αναμενόμενου. Δεν ακολουθεί τη λογική του διεθνούς brunch, με εύκολες ισορροπίες ή πιάτα που σχεδιάστηκαν για να τραβήξουν το βλέμμα. Αντίθετα, υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια και στις πρώτες ύλες. Τυριά από μικρά νησιά, ζυμάρια σωστά δουλεμένα και ξεκουρασμένα. Γεύσεις που δείχνουν ότι έχουν δοκιμαστεί ξανά και ξανά πριν καταλήξουν στο πιάτο. Το μενού του Άκρα έχει τόσες επιλογές όσες χρειάζονται, ώστε να μην είναι κουραστικό, με καθαρές ελληνικές αναφορές που δεν χρειάζονται επεξηγήσεις.


Ξεκινήσαμε με την πρασόπιτα με μελάτο αυγό και αρσενικό Νάξου, ένα πιάτο που θα μπορούσε να ανήκει ως ορεκτικό σ’ ένα κυριακάτικο τραπέζι. Εδώ αποκτά ακρίβεια, ισορροπία και καλές πρώτες ύλες. Η πίτα είναι καλοφτιαγμένη, με νόστιμο φύλλο. Η γέμιση σε καλή ποσότητα και το αρσενικό ισορροπεί τη γλυκάδα του πράσου, χωρίς να κυριαρχεί στο πιάτο. Το μελάτο αυγό ολοκληρώνει το πιάτο, καθιστώντας ιδανικό και για κυρίως γεύμα.

Το σάντουιτς με παστράμι, μυζήθρα Αμοργού, καραμελωμένο κρεμμύδι και μαγιονέζα κινείται στην ίδια λογική. Comfort, αλλά με μέτρο. Η μεστή αλλά διακριτική γεύση από το παστράμι ισορροπεί με τη μυζήθρα, και το καραμελωμένο κρεμμύδι δίνει γλυκάδα, χωρίς να είναι υπερβολικό, κρατώντας το σύνολο ισορροπημένο και φινετσάτο.

Σε ό,τι αφορά τα γλυκά, το bun με κάρδαμο με το αφράτο ζυμάρι είναι διακριτικά αρωματικό, και κερδίζει ακόμη και όσους δεν προτιμούν το κάρδαμο. Στα must και το κρουασάν με κρέμα και καμένο βούτυρο. Αρωματικό, νόστιμο, με τη χαρακτηριστική «καπνιστή» γεύση, που αφήνει μια καλή επίγευση στο στόμα.

Η τάρτα με καραμελωμένο γάλα, παγωτό από γάλα, μέλι ελάτης και βανίλια είναι από τα πιο ενδιαφέροντα γευστικά και τεχνικά γλυκά. Βαθιά, γήινη γεύση, χωρίς υπερβολική γλυκύτητα. Πραγματικό umami, με το παγωτό από γάλα να έχει βελούδινη υφή και την τάρτα με καραμελωμένο γάλα να είναι από τις καλύτερες που δοκιμάσαμε πρόσφατα. Ένα γλυκό που δείχνει ξεκάθαρα ότι εδώ η ζαχαροπλαστική αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

info
Άκρα, Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7251 116
Φωτογραφίες: Γιάννης Αντώνογλου
Δείτε επίσης
24 ώρες στα Άκρα για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του