Αποτελεί συνήθως το ιδανικό συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι. Ανάλαφρος αλλά εξαιρετικά γευστικός και αρωματικός, ο πουρές με ψητά λαχανικά σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας.
Υλικά
- 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 3 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 200 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
- 200 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
- 1 πράσο, χοντροκομμένο
- 2 λιαστές ντομάτες, σε ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 250 γρ. γάλα ή κρέμα γάλακτος light
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- αλάτι
- 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 10 τρυφερά φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένα
- ¼ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
- 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Για 6 άτομα
Για το αρωματικό βούτυρο
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Βήμα 2
Σε αντικολλητικό χαρτί βάζουμε όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, την πάπρικα, τις λιαστές ντομάτες και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
Βήμα 3
Κλείνουμε καλά και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 20', μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.
Βήμα 4
Αμέσως μόλις βγάλουμε τα λαχανικά από τον φούρνο τα περνάμε από μύλο λαχανικών ή λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ και μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα.
Βήμα 5
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σταδιακά το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή, και τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα.
Βήμα 6
Λίγο προτού σερβίρουμε ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο.
Βήμα 7
Αρωματικό βούτυρο: Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα του φασκόμηλου και το αλάτι, συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
Βήμα 8
Περιχύνουμε τον ζεστό πουρέ με το βούτυρο, προσθέτουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη