Τα μανιτάρια στρογγανόφ είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό πιάτο, που ταιριάζει άψογα και σε ένα εορταστικό τραπέζι. Εδώ ακολουθούμε τη συνταγή που μας έδωσε η Αγάπη Μιχελή.
Υλικά
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 600 γρ. μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους)
- 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
- 40 γρ. μουστάρδα ντιζόν
- 50 γρ. σόγια σoς
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml νερό ή ζωμό
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος ή κρέμα σόγιας
- 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 γρ. αλάτι
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για 6-8 άτομα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: τα λευκά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, το πορτομπέλο τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβουμε σε 6-8 κομμάτια, και τα πλευρώτους τα χωρίζουμε με τα χέρια σε 3-4 ανάλογα με το μέγεθός τους.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χάσουν την περισσότερη υγρασία και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Βήμα 4
Προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τη σόγια σoς και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρώς.
Βήμα 5
Προσθέτουμε το νερό ή ζωμό και την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 6
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά ή κινόα ή πατάτες.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη