Σοτάρουμε τα σέσκουλα, δένουμε τη σάλτσα, μαρινάρουμε με καπνιστή πάπρικα το κουνουπίδι και ψήνουμε στη σχάρα όπως θα κάναμε για ένα λαχταριστό steak στο BBQ
Υλικά
- 500 γρ. σέσκουλα καθαρισμένα
- 1 κουνουπίδι μικρό, κομμένο σε 4 φέτες κάθετα με το κοτσάνι
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρο
- 1 κρεμμύδι λευκό μικρό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. πούλπα ντομάτας (στο σούπερ μάρκετ)
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- ½ πορτοκάλι, το ξύσμα
- 150 ml ζωμό λαχανικών
- 50 γρ. καυκαλήθρες
- αλάτι αφρίνα, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε το κουνουπίδι σε 4 φέτες 2-3 εκ., χωρίς να βγάλουμε το κοτσάνι, για να μη διαλυθεί. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή, το ξύσμα πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Έπειτα περιχύνουμε με αυτό τις φέτες κουνουπίδι, αλείφουμε και από τις δύο πλευρές και αφήνουμε για 15΄ να μαριναριστούν.
Βήμα 2
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε με λίγο από το ε.π.ελαιόλαδο το σκόρδο, τα σέσκουλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια και λίγο αλάτι, για 7΄-8΄, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Έπειτα αποσύρουμε μόνο τα χόρτα στην άκρη και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια καίμε τον πελτέ και σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε την πούλπα ντομάτας, τον ζωμό, την υπόλοιπη πάπρικα και μαγειρεύουμε για 7΄-8΄. Τέλος, προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και το φρέσκο κρεμμύδι μαζί με αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Ψήνουμε το κουνουπίδι σε σχαροτήγανο ή σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC για 12΄.
Στήνουμε σε ένα πιάτο βάζοντας τη σάλτσα κάτω, έπειτα τα σέσκουλα και από πάνω το steak κουνουπίδι. Ραντίζουμε με επιπλέον ωμό ε.π.ελαιόλαδο ή και πάπρικα και σερβίρουμε.