Σε μια εποχή όπου το comfort food επανέρχεται δυναμικά στις κουζίνες μας, υπάρχει ένα πιάτο που κερδίζει συνεχώς έδαφος και υπόσχεται να εκτοπίσει ακόμη και το αγαπημένο φοντί: το τυρένιο porridge. Λιτό στην όψη αλλά πλούσιο σε γεύση, αποτελεί την πιο καθησυχαστική, «ζεστή» πρόταση για τα κρύα απογεύματα ή για τα πρωινά όπου θέλουμε να κακομάθουμε τον εαυτό μας.
Το τυρένιο porridge δεν έχει τις ρίζες του σε κάποια ξένη παράδοση. Αντιθέτως, προσαρμόζεται τέλεια στο ελληνικό τραπέζι, αξιοποιώντας τυριά που βρίσκουμε σε κάθε γωνιά της χώρας. Από μια ήπια γραβιέρα μέχρι ένα πιο πικάντικο κασέρι ή ακόμη και ένα κρεμώδες μαλακό τυρί, η επιλογή εξαρτάται από το πόσο πλούσιο και έντονο θέλουμε το αποτέλεσμα. Η βάση του πιάτου, δηλαδή οι νιφάδες βρώμης που σιγομαγειρεύονται, μετατρέπεται σε ιδανικό καμβά για να δεχτεί τη βουτυράτη γεύση και το άρωμα των τυριών.
Πώς φτιάχνουμε τυρένιο porridge
Η παρασκευή του είναι εντυπωσιακά απλή: το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, χαμηλή φωτιά και γενναιοδωρία στα υλικά. Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή υφή. Πρέπει να είναι ούτε υπερβολικά πηχτό ούτε πολύ ρευστό, αλλά κάπου στη μέση, ώστε να αγκαλιάζει το κουτάλι και να λιώνει στο στόμα. Ένα καλό βούτυρο και λίγη κρέμα γάλακτος κάνουν όλη τη διαφορά, δίνοντας στο porridge έναν αέρα πολυτέλειας χωρίς υπερβολές.
Στο σερβίρισμα, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Μπορεί να σταθεί μόνο του ως χορταστικό πιάτο ή να συνοδεύσει ζεστές πίτες, αλλαντικά, ακόμη και ψητά λαχανικά. Για όσους αγαπούν τις αντιθέσεις, μια κουταλιά καραμελωμένα κρεμμύδια ή λίγο τραγανό μπέικον προσθέτουν χαρακτήρα και ένταση.
Το τυρένιο porridge είναι η απόδειξη ότι η απόλυτη θαλπωρή κρύβεται στις πιο απλές συνταγές. Ένα πιάτο που δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει με την εμφάνιση, αλλά κερδίζει με την ψυχή του. Και αυτό, τελικά, είναι το πραγματικό comfort.

Συνταγή για τυρένιο porridge (για 6 άτομα)
Υλικά
3 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
8 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
450 γρ. τυρί τσένταρ
1 φλιτζ. νιφάδες βρώμης
Tabasco
Διαδικασία
Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέστε 3 φλιτζάνια νερό, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας από το ανάλατο βούτυρο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Στο μεταξύ, τρίψτε τα 450 γραμμάρια cheddar στον χοντρό τρίφτη (περίπου 4 φλιτζάνια).
Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίξτε σιγά-σιγά 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης στην κατσαρόλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και οι νιφάδες να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά).
Προσθέστε το τυρί, τις υπόλοιπες 4 κουταλιές βούτυρο και λίγες σταγόνες Tabasco. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν το τυρί και το βούτυρο. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι αν χρειαστεί. Σερβίρετε αμέσως με επιπλέον Tabasco ή μεταφέρετε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και κρατήστε το ζεστό στον φούρνο.
Tips
Μπορείτε να ετοιμάσετε το porridge έως και δύο ημέρες νωρίτερα. Μεταφέρετέ το σε πυρίμαχο σκεύος, αφήστε το να κρυώσει, σκεπάστε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο. Για να το ζεστάνετε, αφαιρέστε τη μεμβράνη και βάλτε το στον φούρνο στους 150ºC μέχρι να ζεσταθεί καλά. Ανακατέψτε πριν το σερβίρισμα. Ό,τι περισσέψει μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο, έως 4 ημέρες.
Διαβάστε επίσης
Ο σεφ της Νταϊάνα αποκαλύπτει: Αυτό το πρωινό έτρωγε (σχεδόν) κάθε ημέρα
Overnight Oats: Οι πιο θρεπτικοί συνδυασμοί για το ταπεράκι του γραφείου
Overnight oats με γεύση cinnamon roll – Για όσους θέλουν ένα γλυκό και θρεπτικό πρωινό