Το μπέικιν πάουντερ (baking powder) και η μαγειρική σόδα (baking soda) είναι δύο διογκωτικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται ως βοηθητικά συστατικά για να φουσκώσουν πιο εύκολα οι δημιουργίες μας. Μπορεί να είναι όμοια στην όψη και την υφή, ωστόσο, η χημική τους σύσταση και ο τρόπος που αντιδρούν με τα υπόλοιπα υλικά είναι εντελώς διαφορετικά.

Συχνά, μάλιστα, τα συναντάμε στην ίδια συνταγή, όπου το μπέικιν πάουντερ ανακατεύεται με το αλεύρι ενώ η μαγειρική σόδα διαλύεται σε κάποιο υγρό συστατικό, όξινο. Ωστόσο, επειδή όμως η ζαχαροπλαστική και η αρτοποιία απαιτούν ακρίβεια στην εκτέλεση των συνταγών, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των δύο αυτών υλικών.

Μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα;

Φαινομενικά πιθανόν να μοιάζουν γιατί και τα δύο συστατικά έχουν λευκό χρώμα και υφή πούδρας. Ωστόσο, αν τα κοιτάξετε καλύτερα θα διαπιστώσετε ότι η μαγειρική σόδα είναι λεπτόκοκκη, και φωτεινή λευκή σκόνη με κάπως «τραγανή» υφή, ενώ το μπέικιν πάουντερ έχει ελαφρώς υποκίτρινο χρώμα και πιο αφράτη υφή που θυμίζει κάπως το αλεύρι. Μην μπείτε στον κόπο να τα γευτείτε σκέτα γιατί δεν πρόκειται να ανακαλύψετε κάτι σημαντικό. Αντίθετα, ειδικά η μαγειρική σόδα, ίσως να σας φανεί κάπως πικρή ή πιπεράτη λόγω του νατρίου.

Η μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα αποτελείται από διττανθρακικό νάτριο. Η χημική αντίδραση με το οξύ ξεκινάει αμέσως μόλις ενωθεί με ένα όξινο συστατικό όπως είναι το κρασί, ο χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού, το ξίδι και το γιαούρτι. Προσδίδει τραγανή υφή σχεδόν σε πολλές παραδοσιακές ζύμες και δεν χρειάζεται υπερβολή στη χρήση της καθώς, η μεγάλη ποσότητα, μπορεί να δώσει πικρή γεύση και σκούρο χρώμα στο τελικό αποτέλεσμα.

Το μπέικιν πάουντερ

Το μπέικιν πάουντερ (baking powder) αποτελείται από ένα μείγμα με μαγειρική σόδα (βάση), ενός ή περισσοτέρων όξινων αλάτων (όπως το κρεμόριο) και αμύλου (συνήθως από αραβόσιτο ή πατάτα) για την απορρόφηση της υγρασίας. Αυτά τα συστατικά αντιδρούν όταν έρθουν σε επαφή με το υγρό και τη θερμότητα, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα που βοηθά στη διόγκωση των αρτοσκευασμάτων.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Κάποιες συνταγές ζητούν συνδυασμό και των δύο συστατικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν ελάχιστο ενεργό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται δεν είναι αρκετό για να διογκωθεί σωστά η ζύμη οπότε προστίθεται και μία ποσότητα μπέικιν πάουντερ.

Σε περίπτωση που σκέφτεστε, αν μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπέικιν πάουντερ με τη μαγειρική σόδα σε κάποια παρασκευή, η  απάντηση είναι θετική. Συγκεκριμένα, 1/4 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα μαζί με 5/8 ενός κουτ. του γλυκού κρεμόριο (κρέμα ταρτάρ) ισούται με 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σε περίπτωση που μια συνταγή χρειάζεται μαγειρική σόδα, αλλά έχετε μόνο μπέικιν πάουντερ, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά την υφή και τη γεύση της παρασκευής σας.

Δείτε επίσης

3 τρόποι να αντικαταστήσετε το baking powder στις συνταγές σας

Τρία υποκατάστατα μαγιάς που λειτουργούν

Μαγειρική σόδα: Όλα τα μυστικά της και πώς να τη χρησιμοποιήσετε σε όσπρια και λαχανικά