Η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου διασχίζει την καρδιά του Κεραμεικού – μιας γειτονιάς που κάποτε φιλοξενούσε τα εργαστήρια των αγγειοπλαστών της αρχαίας Αθήνας. Σήμερα, συνδυάζει το βιομηχανικό της παρελθόν με σύγχρονη δημιουργικότητα, street art, γκαλερί, δροσερές αυλές και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές σκηνές της πόλης.

Τα χρώματα του δρόμου είναι έντονα και ζωντανά: το γκρίζο των αποθηκών και του μπετόν αναμειγνύεται με το πράσινο των δέντρων, το βαθύ κόκκινο από τις βουκαμβίλιες, τις μπογιές των graffiti και τις αποχρώσεις των πιάτων που σερβίρονται με φαντασία. Εδώ, μυρωδιές από τζάκι, ούζο, μπαχάρι και κρασί πλέκονται στον αέρα και οι πεζοί κινούνται νωχελικά – σαν να ξέρουν πως αυτή η γειτονιά θέλει χρόνο για να τη νιώσεις.

Ας ξεκινήσουμε τη βόλτα μας από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ας ακολουθήσουμε τη διαδρομή όπως την απολαμβάνει κάποιος που την ανακαλύπτει με τα πόδια· στάση – στάση.

Aleria — Μεγάλου Αλεξάνδρου 57

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleria Restaurant (@aleriarestaurant)

Ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα με εσωτερική αυλή σε υποδέχεται σαν κρυφό κεφάλαιο αστικής Αθήνας. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης φέρνει το fine dining στην πιο ζεστή εκδοχή του: δημιουργικά πιάτα με ελληνική ψυχή και τεχνική υψηλής μαγειρικής. Το μενού αλλάζει με τις εποχές – μπορεί να βρεις σιγομαγειρεμένο χοιρινό με μπάμιες, φουαγκρά με περγαμόντο ή μια ραφιναρισμένη εκδοχή παραδοσιακής φάβας. Ο συνδυασμός εξαιρετικού service και βαθιάς νοστιμιάς το καθιστά must.

Meigma — Μεγάλου Αλεξάνδρου 18

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meigma (@meigma_athens)

Το πιο πρόσφατο entry της περιοχής, το Meigma της Μαρίνας Χρονά, φέρνει έναν δημιουργικό αέρα με έμφαση στο fusion και την εκλεκτική πρώτη ύλη. Μπορείτε να δοκιμάσετε ταρτάρ με καυτερή μαγιονέζα και αβγοτάραχο, black angus ribeye με miso βούτυρο ή ψητά λαχανικά σε βελούδινο ζωμό. Το vibe είναι μοντέρνο, με βιομηχανική διακόσμηση και ιδιαίτερα cocktails που συμπληρώνουν την εμπειρία.

Manu — Μεγάλου Αλεξάνδρου 44

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manu_Athens (@manu.athens)

Το Manu, με σκανδιναβική αισθητική και ελληνική πρώτη ύλη, συνδυάζει τη λιτότητα με τη γεύση. Οι πίτσες του είναι ξακουστές – με λεπτή ζύμη, ζυμωμένες στο χέρι και ψημένες τέλεια. Δοκιμάστε την εκδοχή με καπνιστό χέλι, φρέσκα μυρωδικά και ελληνικό ανθότυρο. Στο brunch, ξεχωρίζει το αυγό benedict πάνω σε λαδένια, ενώ τα γλυκά του κλείνουν το γεύμα με τον πιο κομψό τρόπο.

Seramiko — Μεγάλου Αλεξάνδρου 49

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seramiko (@seramikoathens)


Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πιο laid-back, με εμφανείς κεραμικές αναφορές και έμφαση στην ελληνικότητα. Ο κατάλογος είναι comfort και πληθωρικός: χειροποίητες πίτες, καπνιστά τυριά, ντολμαδάκια και κρέατα στη θράκα. Το Seramiko είναι ένα εστιατόριο που θυμίζει τα παλιά καλά μεζεδοπωλεία, αλλά με μοντέρνο twist και μια αυλή που σε καλεί να μείνεις λίγο παραπάνω.

Πυρολίκι — Μεγάλου Αλεξάνδρου 64

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Piroliki (@piroliki_restaurant)

Το Πυρολίκι είναι από εκείνα τα στέκια που ξεκινούν με μεζέ και καταλήγουν σε γλέντι. Η κουζίνα του είναι καθαρά ελληνική, με έμφαση στο ψήσιμο και στα κλασικά μαγειρευτά. Θα βρείτε κατσικάκι με μυρωδικά, λουκάνικο με πορτοκάλι, φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και φυσικά τσίπουρο ή ρακή που ρέει άφθονα. Συχνά έχει ζωντανή μουσική και ατμόσφαιρα παρέας.

Το βέβαιο είναι ότι η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πλέον ένα γαστρονομικό πέρασμα στον Κεραμεικό, γεμάτο εμπειρίες, γεύσεις και χαρακτήρα. Περπατήστε την, σταματήστε όπου σας τραβήξει η όσφρηση και η καρδιά — και αφήστε την να σας δείξει την πιο νόστιμη πλευρά της Αθήνας.