Urban escape για brunch με θέα που σε βγάζει για λίγο από την Αθήνα, ενώ είσαι στο κέντρο της. Η Αθηναϊκή Ταράτσα, στον 7ο όροφο του Regal, συνδυάζει θέα στην Ακρόπολη, χαλαρή ατμόσφαιρα και ένα μενού φτιαγμένο για πρωινή, μικρή απόδραση.

Οι πεζόδρομοι του ιστορικού κέντρου είναι γεμάτοι. Η Αθήνα έχει περισσότερη κίνηση από την αναμενόμενη και ο συννεφιασμένος ουρανός ετοιμάζεται για ψιλόβροχο. Σταματάμε στον αριθμό 60 της οδού Μητροπόλεως και βρίσκουμε τη μικρή, σχεδόν κρυμμένη είσοδο του ξενοδοχείου Regal. Μια διακριτική ρετρό ταμπέλα γράφει «Αθηναϊκή Ταράτσα». Περνάμε τη στενή είσοδο, φτάνουμε στη ρεσεψιόν και περιμένουμε λίγο καθώς οι τουρίστες μεταφέρουν τις βαλίτσες τους. «Πώς μπορούμε να πάμε στην Αθηναϊκή Ταράτσα;» – «Ανεβείτε με το ασανσέρ μέχρι τον 6ο και μετά τα σκαλιά στον 7ο», μας εξηγούν.

Στον 6ο όροφο βγαίνουμε και συνεχίζουμε με τα σκαλιά. Όσο ψηλώνει η διαδρομή, τόσο η πόλη χαμηλώνει. Φτάνουμε στον 7ο και η Ακρόπολη μπαίνει κατευθείαν στο πλάνο.

Η Αθηναϊκή Ταράτσα

Ένα μεγάλο άνοιγμα καδράρει την Ακρόπολη σαν φυσικό backdrop. Μαρμάρινα τραπέζια, λεπτές μεταλλικές καρέκλες και αριστερά, η ανοιχτή κουζίνα οδηγεί προς το μπαρ με τον μεγάλο καθρέφτη και το χαρακτηριστικό logo. Περιμετρικά, πάγκοι με ψηλά καθίσματα, στην άκρη πορτοκαλί καναπέδες και στο κέντρο πιο διακριτικές, minimal γραμμές.

Οι ζαρντινιέρες με λουλούδια κάνουν την ταράτσα πιο φιλόξενη. Κάθε τραπέζι έχει διαφορετικό ανθοδοχείο με φρέσκα φθινοπωρινά λουλούδια ενώ τα πιάτα με τη ρετρό γραφή «Αθηναϊκή Ταράτσα» είναι το μοναδικό vintage στοιχείο, τόσο όσο χρειάζεται για να δώσει χαρακτήρα. Η μουσική παίζει χαμηλά και η ανοιχτή κουζίνα αφήνει διακριτικές μυρωδιές στον χώρο.

Το brunch που δοκιμάσαμε

Το brunch menu της Αθηναϊκής Ταράτσας επιμελείται ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης και στηρίζεται καθαρά σε ελληνικά προϊόντα, με τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τις πίτες και τις σαλάτες να έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Στα πιάτα με αυγά ελευθέρας βοσκής βρήκαμε επιλογές όπως τηγανίτες με μπέικον και σαλάτα ή με αβοκάντο και ξύγαλο Σητείας. Η τσουχτή μακαρονάδα Μάνης με αυγά μάτια και ξερή μυζήθρα ήταν η πρώτη που μας τράβηξε την προσοχή, αλλά δεν ήταν διαθέσιμη. Έτσι πήγαμε στις αμέσως επόμενες, εξίσου δελεαστικές επιλογές όπως την στραπατσάδα με ανθότυρο Κρήτης, ντομάτα και φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και τη συριανή φρουτάλια με κολοκύθια, φέτα και δυόσμο, χωρίς πατάτες. Και τα δύο πιάτα είχαν εξαιρετική εκτέλεση και ποιοτική πρώτη. Οι ομελέτες ήταν αφράτες, αέρινες και ζουμερές, με γενναιόδωρες μερίδες που πραγματικά μας χόρτασαν.

Περνώντας στα γαλακτοκομικά και τις πίτες, επιλέξαμε το αγελαδινό γιαούρτι με γκρανόλα, μέλι και μπανάνα που ήρθε σε βαθύ πιάτο, χορταστικό, με καθαρή, comfort αίσθηση που περιμένουμε από ένα ελληνικό «energy bowl». Επίσης, επιλέξαμε την πίτα ημέρας που δεν ήταν άλλη από την τυρόπιτα ταψιού που είχε χοντρό φύλλο και στιβαρή γέμιση, όχι ιδιαίτερα αλμυρή.

Στις πιο γλυκές προτάσεις, η τηγανίτα με πραλίνα, φουντούκια, μπανάνα, σαντιγί και κακάο είχε υφή και λεπτότητα που παρέπεμπαν περισσότερο σε κρέπα, ωστόσο δεν άφησε κανέναν μας ασυγκίνητο. Από τη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης προσωπικά μου έλειψε λίγο η πιο αέρινη εκδοχή της, όμως και τα δύο πιάτα ήταν νόστιμα, με πολύ καλής ποιότητας υλικά.

Για να συνοδεύσουμε το brunch, επιλέξαμε αφεψήματα. Τα μείγματα με βότανα και μπαχαρικά ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του μενού. Το σερβίρισμα είχε τη φροντίδα που εκτιμάμε πάντα σε ένα καλό brunch: ξύλινος δίσκος, μικρή τσαγιέρα, γάλα στο πλάι και μια κλεψύδρα που χρονομετράει όσο χρειάζεται για τη σωστή διάρκεια της εκχύλισης.

Φεύγοντας, μένει εκείνη η γνωστή ερώτηση: θα ξαναπάμε; Ναι. Η τσουχτή που δεν δοκιμάσαμε και οι δίσκοι με ελληνικά προϊόντα είναι λόγοι για μια δεύτερη, μικρή απόδραση μέσα στην πόλη.

Και κάτι ακόμη: οι τιμές είναι προσιτές για brunch στο κέντρο και ισορροπούν λογικά ανάμεσα στην ποιότητα, τις γενναιόδωρες μερίδες αλλά και την τοποθεσία στην Αθηναϊκή Ταράτσα.

info
Μητροπόλεως 60, Αθήνα, τηλ. 2110080660

 

Διαβάστε επίσης

Πού βγαίνουμε στην Αθήνα για brunch – 7 σημεία που ξεχωρίσαμε

Στην Αθήνα βγαίνουμε για να φάμε σάντουιτς – 17 που ξεχωρίσαμε