Εστιατόρια, ταβέρνες και gastro bistro στο Ηράκλειο Κρήτης, που τιμούν την τοπική κουζίνα δίνοντάς της μια πιο μοντέρνα χροιά.

The Walls

Κρύβεται στα στενά δρομάκια του κέντρου του Ηρακλείου. Αυτοχαρακτηρίζεται ως gastro bistro. Έχει διεθνείς επιρροές και ευφάνταστο μενού, το οποίο υπογράφει ο σεφ και ιδιοκτήτης Μάνος Μανιαδάκης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τοπικές αναφορές και επιρροές στα πιάτα που δημιουργεί. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το καλαμάρι με πέστο, το απαλό flat bread με μοσχαράκι ραγού, την παραδοσιακή κρεατόπιτα ή κάποιο ψάρι όπως η τσιπούρα, σε παραλλαγές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Ο χώρος μοντέρνος, λιτός και ευχάριστος.

Ζώτου Κοσμά 6, Άγιος Δημήτριος, τηλ.: 2810 344348

Σπορά

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη, το συγκεκριμένο εστιατόριο μέσα σε λίγους μήνες έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών επισκεπτών. Η κουζίνα του συνδυάζει τη φρεσκάδα των πρώτων υλών της κρητικής γης με σύγχρονες ιδέες. Δίνει βάση στις συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς, βασίζεται στην εποχικότητα και σερβίρει πιάτα με τοπικό χαρακτήρα και σύγχρονη άποψη. Εξαιρετικό το γεμιστό φιλέτο λαβράκι με κολοκύθι, καρότο και πουρέ μαραθόριζας, ο μουσακάς που ψήνεται στον ξυλόφουρνο και έχει μια νόστιμη κρέμα τυριού από αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και οι τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, γραβιέρα, αρωματική κρέμα γιαούρτι με δυόσμο.

Λεωφόρος Ιωνίας 64, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: 2810 232425

Αθάλη

Πρόκειται για την ταβέρνα της οικογένειας Σαμαριτάκη, που θα σας κερδίσει με την απλότητα και τη γνησιότητά της. Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό με ζεστή σάλα και όμορφη αυλή. Η κουζίνα της αγαπά τα κρέατα, που άλλα ψήνονται στα ξύλα και την ανοιχτή φωτιά και άλλα στον φούρνο: καλοψημένα παϊδάκια, αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, αντικριστό, κατσίκα κοκκινιστή και ζυγούρι βραστό. Φυσικά από το τραπέζι σας δεν θα πρέπει να λείψουν οι τηγανητές πατάτες με στάκα και αυγό, καθώς και τα χειροποίητα ντολμαδάκια.

Κυδωνίας 15 & Καπετάν Χαραλάμπη, τηλ.: 2815 200012

Πεσκέσι

Το Πεσκέσι είναι ίσως το πιο γνωστό εστιατόριο του Ηρακλείου και όχι άδικα. Μάλιστα πρόσφατα βραβεύτηκε από την Ε.Ε. ως το Καλύτερο Βιολογικό Εστιατόριο για το 2025 στο πλαίσιο των EU Organic Awards. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην κρητική παράδοση και σε υλικά που προέρχονται απευθείας από τη δική του φάρμα που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Μάλιστα στον κατάλογο δίπλα από κάθε πιάτο αναγράφεται και η χιλιομετρική απόσταση που διένυσαν οι πρώτες ύλες. Στο αναπαλαιωμένο, ατμοσφαιρικό αρχοντικό όπου στεγάζεται θα γευτείτε από χόρτα με γαλομυζήθρα και λαχανοντολμάδες με χόντρο και κιμά μέχρι αρνάκι με χόρτα και ασκολύμπρους με καβούρι. Όσο για το κρασί, ο κρητικός αμπελώνας μονοπωλεί.

Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, τηλ.: 2810 288887

Apiri

Στα πεζοδρομημένα στενά πίσω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, ανάμεσα στα φοιτητομάγαζα, συναντάμε τη μαγειρική στέγη του Ηρακλειώτη σεφ Στέφανου Λαυρενίδη. Επηρεασμένος από τη σκανδιναβική φιλοσοφία, ο Στέφανος πατάει πάνω στις παραδοσιακές συνταγές του νησιού που όμως δίνονται με μια εμφανή δόση δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας. Εδώ θα δοκιμάσετε πιάτα όπως καπνιστή ταραμοσαλάτα, χρυσαφένιες κροκέτες με παστουρμά που συνοδεύονται με μαρμελάδα ντομάτας, μπακαλιάρο με αγιόλι και καπνιστό χέλι, καθώς και μια νόστιμη μπολονέζ προβατίνας. Διαθέτει μια πολύ καλά ενημερωμένη λίστα με κρασιά, κυρίως ήπιας παρέμβασης, από τον ελληνικό αμπελώνα.

Αγίων Δέκα 5, τηλ.: 2810 342228

Δείτε επίσης

Στην Αθήνα βγαίνουμε για να φάμε σάντουιτς – 17 που ξεχωρίσαμε