Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την υφή στη σοκολάτα. Ας δούμε, λοιπόν, πώς πρέπει να φυλάσσεται και πώς συντηρείται.
Πώς διατηρείται η σοκολάτα
Η σοκολάτα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και χωρίς οσμές περιβάλλον, προκειμένου να διατηρήσει την ποιότητα, την υφή και τα αρώματά της. Οι ιδανικές συνθήκες συντήρησης είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος έως 18–22°C και σχετική υγρασία κάτω από 50–60%. Υψηλότερα επίπεδα υγρασίας μπορεί να δημιουργήσουν λευκά ή γκρίζα σημάδια στην επιφάνειά της.
Το νερό καταστρέφει τη δομή και τη γεύση της σοκολάτας, καθώς προκαλεί κρυστάλλωση των σακχάρων και αλλοίωση της υφής, ενώ η άμεση έκθεση στο φως ή στον ήλιο καταστρέφει την ποιότητά της.
Επίσης, η σοκολάτα έχει την ιδιότητα να απορροφά εύκολα οσμές από άλλα τρόφιμα (π.χ. αλλαντικά, ψάρια, τυριά, μπαχαρικά), λόγω της λιπαρής σύστασής της. Για τον λόγο αυτό, οι χώροι αποθήκευσης πρέπει να είναι καθαροί, καλά αεριζόμενοι και να μην περιέχουν τρόφιμα με έντονες ή δυσάρεστες οσμές.
Όταν η σοκολάτα λιώσει, δεν καθίσταται ακατάλληλη για κατανάλωση, αλλά η επαναλαμβανόμενη θέρμανση και ψύξη μπορεί να αλλοιώσει τη δομή της, προκαλώντας ένα θολό γκρι χρώμα, που προέρχεται από τη μετακίνηση του βούτυρου κακάο στην επιφάνεια. Αν και δεν είναι επικίνδυνο, επηρεάζει την εμφάνιση και ελαφρώς τη γεύση.
Σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται η φύλαξη της σοκολάτας στο ψυγείο, μέσα σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο, ώστε να αποφευχθεί η απορρόφηση οσμών και η δημιουργία υγρασίας. Πριν την κατανάλωση, η σοκολάτα πρέπει να παραμένει κλειστή μέχρι να επανέλθει στη θερμοκρασία δωματίου, για να αποτραπεί η συμπύκνωση υγρασίας στην επιφάνειά της.
Φυσικά, μπορεί να καταναλωθεί και κρύα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία προσφέρει ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, χωρίς να επηρεάζει τη θρεπτική της αξία.
Διαβάστε επίσης
Πώς χρωματίζουμε τη λευκή ΙΟΝ Κουβερτούρα
Πώς λιώνουμε την ION κουβερτούρα στον φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να καεί