Η Αθήνα δεν έχει σταματήσει ποτέ να αλλάζει – και αυτό δεν είναι απλώς τάση, είναι ταυτότητα. Σε αυτή τη ρευστή πόλη, το Anthes εμφανίζεται όχι σαν ακόμα ένα «νέο άνοιγμα», αλλά σαν μια νέα πρόταση. Ένα μαγαζί που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με φωνές, αλλά να σε καλέσει κοντά, να σε κεράσει κάτι ειλικρινές, και να σου πει μια ιστορία.

Anthes: Μια ιστορία που ξεκινά με μια παρέα
Ο Δημήτρης Καράκογλου και ο Χάρης Δαράς, ιδιοκτήτες του Stilvi στην Πάρο, βρέθηκαν ξανά με τον παλιό τους φίλο Ευθύμη Καλημάνη – γνωστοί από τις μέρες τους πίσω από μπάρες και πάσα, όταν δούλευαν όλοι στο ίδιο μπαρ στο Χαλάνδρι. Πέρασαν χρόνια, αλλά η σπίθα της συνεργασίας δεν έσβησε ποτέ. Μαζί με τον Δημήτρη Αθανασάκο, που έγινε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτών και του χώρου στην Πραξιτέλους, η ιδέα του Anthes πήρε μορφή.
Μας υποδέχτηκαν οι ίδιοι, με χαμόγελο και μια ειλικρίνεια που δεν μεταφέρεται εύκολα στο χαρτί. Καθίσαμε πρώτα στο μπαρ. Εκεί, με το πρώτο cocktail – το Green Flash, βοτανικό και φρέσκο, σχεδόν αλπικό – καταλάβαμε ότι η εμπειρία ξεκινούσε από τα ποτά. Ο υπεύθυνος bar, με τρομερή ενέργεια και εξαιρετική γνώση των spirits, μας μύησε σε μια λίστα που έχει φτιαχτεί από τον Θάνο Τσεκούρα: κλασικά reimagined, πειραγμένα ελληνικά αποστάγματα, ισορροπία ανάμεσα στο comfort και το edgy.

Ισορροπία και στη σάλα και στην κουζίνα
Ο χώρος απλώνεται σε τρία επίπεδα, με τα τραπέζια να εναλλάσσονται με χαλαρότητα ανάμεσα σε μάρμαρα, κεραμικά και υφές ξύλου. Οι τοίχοι παραπέμπουν σε παλιές τομές από ελληνικό ανάγλυφο – σχεδόν σαν να μπαίνεις σε έναν φιλόξενο ναό της γεύσης. Η αισθητική είναι minimal αλλά με ταυτότητα, και πάνω απ’ όλα χωρίς επιτήδευση.
Καθώς δοκιμάζαμε τα πρώτα πιάτα – ανάμεσα σε ψωμί με προζύμι και αφράτο βούτυρο, και γκιόζες με μυκονιάτικο λουκάνικο – μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες για το πώς βρήκαν τον σεφ.
«Με το που δοκιμάσαμε τον Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, ξέραμε ότι είναι αυτός. Στο πρώτο πιάτο, μας είχε ήδη κερδίσει. Η ισορροπία, η καθαρότητα, η τεχνική χωρίς υπερβολή – ήταν σα να περιγράφαμε το Anthes πριν ακόμα το χτίσουμε».

Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης και τα τρία δομικά στοιχεία της κουζίνας του
Ο Ιπποκράτης, ήρεμος αλλά απόλυτα παρών, μας μίλησε αργότερα με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό που έχει και η κουζίνα του: «Για μένα, το Anthes γίνεται προσωπικό. Το πιο προσωπικό στοιχείο είναι η επιλογή να υπηρετώ τη γεύση με σιωπηλή ακρίβεια. Θέλω ο επισκέπτης να δοκιμάζει Ελλάδα χωρίς θόρυβο – μια ισορροπημένη οξύτητα, ένας σωστός ζωμός, μια καθαρή γεύση, που ξυπνάει μια ανάμνηση».
Η κουζίνα του είναι δομημένη σε τρία επίπεδα, όπως και το μαγαζί: η Ελλάδα δίνει τις πρώτες ύλες και τον συναισθηματικό άξονα. Η Γαλλία, τη δομή και τη δεξιοτεχνία. Η Ιαπωνία, τη λεπτότητα και το umami. «Αν δεν αναγνωρίζεις Ελλάδα στην πρώτη μπουκιά, το ξαναγράφουμε. Αν η τεχνική ακούγεται πιο δυνατά από το προϊόν, τη χαμηλώνουμε», μας λέει.
Γκιόζα-σπετσοφάι, το signature πιάτο του Anthes
Αγαπημένο του πιάτο; Η γκιόζα-σπετσοφάι. «Είναι πιάτο-γέφυρα: ελληνική ψυχή, γαλλική τεχνική, ιαπωνική λεπτότητα. Όταν στην πρώτη μπουκιά αναγνωρίζεις τον τόπο και στο τελείωμα μένει καθαρότητα, ξέρω ότι πέτυχε ο συνδυασμός».
Στο Anthes, δεν υπάρχει πίεση. Υπάρχει flow. Μια εμπειρία που ξεκινά από ένα cocktail, περνά από comfort πιάτα με βάθος και φτάνει μέχρι τη μουσική που παίζει στο σωστό τόνο. Δεν προσπαθούν να σε πείσουν για τίποτα. Απλώς σε καλούν στο τραπέζι.
«Αν φύγει κάποιος και έχει περάσει πραγματικά καλά – έχει φάει, έχει πιει, έχει νιώσει οικειότητα – τότε έχουμε πετύχει αυτό που θέλαμε από την αρχή», μας λέει ο Ευθύμης πριν φύγουμε. Και, ναι, το είχαν πετύχει.
info
Anthes, Σκούφου 3, Σύνταγμα, 6974 010187
Διαβάστε επίσης:
SON: Η νέα εποχή της φωτιάς και της φιλοξενίας στην Ηλιούπολη

