Αν ήμασταν boomers, ίσως απορούσαμε γιατί σερβίρονται «ωμά» τα φασολάκια. Αν ανήκαμε στους millennials, θα ξέραμε ήδη ότι αυτό είναι το νέο healthy trend. Αν όμως είμαστε Gen Z, τότε γνωρίζουμε ότι τα edamame (προφέρονται ενταμάμε) καλλιεργούνται σχεδόν για εμάς, για μια γενιά που θέλει το φαγητό της φυτικό, όμορφο, φωτογενές και φουλ στην πρωτεΐνη.
Τα έχουμε δει σε sushi bars και πιθανότατα τα έχουμε δοκιμάσει. Πράσινα, ελαφρώς αλατισμένα, να βγαίνουν αχνιστά από ένα μπολ. Γνωρίζουμε όμως την ιστορία τους, από πού έρχονται και πώς τρώγονται;

Τι είναι τα edamame και πώς καλλιεργούνται
Τα edamame είναι οι ανώριμοι λοβοί της σόγιας, που συλλέγονται πριν σκληρύνουν οι σπόροι. Το όνομά τους στα ιαπωνικά σημαίνει «φασόλια στο κλαδάκι» και η κατανάλωσή τους ως σνακ έχει ιστορία αιώνων στην Ανατολική Ασία. Η δημοτικότητά τους στη Δύση εκτοξεύτηκε με τη διάδοση της φυτικής διατροφής και της ιαπωνικής κουζίνας.
Η σόγια που προορίζεται για edamame καλλιεργείται με διαφορετικές ποικιλίες από εκείνες που προορίζονται για ζωοτροφές ή παραγωγή ελαίων. Οι λοβοί συλλέγονται νωρίς, όταν είναι ακόμη μικροί, μαλακοί και χλωροί. Στη συνέχεια αχνίζονται ή καταψύχονται αμέσως για να διατηρήσουν το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά από τα ευρέως γνωστά φασόλια σόγιας που βρίσκουμε αποξηραμένα.
Οι καλλιέργειες απαιτούν ήπιο κλίμα, επαρκή άρδευση και έδαφος πλούσιο σε άζωτο. Αν και το φυτό είναι ιδιαίτερα παραγωγικό, χρειάζεται προσεκτική διαχείριση, καθώς είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία και στις αλλαγές υγρασίας.
Γιατί τρελαίνονται όλοι για τα edamame;
Τα edamame συνδυάζουν υγεία, γεύση και εικόνα. Είναι το τρόφιμο που εκφράζει τη σύγχρονη διατροφική κουλτούρα καθώς είναι φυτικό, θρεπτικό, εύκολο και φωτογενές. Επίσης, έχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας για όσους αποφεύγουν το κρέας, ουδέτερη γεύση που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, εύκολη προετοιμασία και ζωντανό χρώμα που κάνει κάθε μπολ να δείχνει πιο φρέσκο και υγιεινό.

Από πού έρχονται – τα food miles των edamame
Τα περισσότερα edamame που βρίσκουμε στα ελληνικά σούπερ μάρκετ προέρχονται από την Ασία (κυρίως Κίνα, Ταϊλάνδη και Ιαπωνία), ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες τα καλλιεργούν πλέον στην Ολλανδία, στη Γαλλία ή στη Βόρεια Ιταλία.
Η απόσταση από την Ασία μέχρι την Αθήνα ξεπερνά τα 8.000 χιλιόμετρα, ενώ τα ευρωπαϊκής προέλευσης edamame ταξιδεύουν λιγότερο από 2.000 χλμ. Το αποτύπωμα μεταφοράς διαφέρει σημαντικά, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες επιλέγουν πλέον να παράγουν ή να συσκευάζουν εντός Ευρώπης.

Πόσο θρεπτικά είναι
Τα edamame κρύβουν εντυπωσιακή διατροφική αξία. Σε μόλις 100 γραμμάρια βρασμένων σπόρων περιέχουν περίπου 11–13 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσοστό που τα κατατάσσει ανάμεσα στις πιο πλούσιες φυτικές πηγές. Η πρωτεΐνη τους θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ τα καλά λιπαρά τους, κυρίως πολυακόρεστα και ω-3, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, θρεπτικά στοιχεία που συχνά λείπουν από τις φυτοφαγικές δίαιτες. Παράλληλα, είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα και για όσους προσέχουν τη ρύθμιση του σακχάρου.
Με λίγα λόγια, τα edamame είναι από εκείνα τα τρόφιμα που αποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι και απλή και απολαυστική.

Πώς τρώγονται και πού τα βρίσκουμε
Τα edamame είναι πολυλειτουργικό συστατικό. Μαγειρεύονται εύκολα και το μόνο που χρειάζονται είναι μόλις 3 με 5 λεπτά βράσιμο ή άτμισμα. Τρώγονται ζεστά ή κρύα, ως σνακ, σε σαλάτες με δημητριακά ή κινόα, σε κρύες οσπριάδες, σε poke bowls, σε stir-fry ή πολτοποιημένα ως βάση για dip. Συνδυάζονται καλά με σουσαμέλαιο, lime, ginger ή chili flakes. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν κυρίως κατεψυγμένα edamame, με ή χωρίς λοβό, σε κονσέρβα και ως ξηροί καρποί αλατισμένοι.
Κάναμε μία έρευνα στα ράφια της αγοράς και ξεχωρίσαμε τα παρακάτω

Αυτά τα edamame είναι ψημένα, αλατισμένα και έχουν ελαφρώς καρυδάτη γεύση. Μπορείτε να τα απολαύσετε ως τραγανό αλμυρό σνακ, ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή. Το βρήκαμε στο https://gymbeam.gr.

Αυτά τα edamame διατηρούνται σε άλμη και είναι ιδανικά για σαλάτες. Μια εύκολη λύση που αναβαθμίζει θρεπτικά όλες τις συνταγές. Το βρήκαμε στο κατάστημα Bio Κηφισιά.

Κατεψυγμένα edamame θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα ενημερωμένα supermarket. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ξεπαγώσετε και να τα βράσετε για 4 λεπτά. Τα στραγγίζετε καλά, ρίχνετε αρκετό θαλασσινό αλάτι και τα σερβίρετε όπως είναι ζεστά. Μην μπείτε στον κόπο να τα ξεφλουδίσετε γιατί θα χαθεί όλο το «παιχνίδι».
Διαβάστε επίσης
Φύλλα ρυζιού: γιατί αυτό το βιετναμέζικο «περιτύλιγμα» γίνεται ανάρπαστο και πού το βρίσκουμε
Ginseng (τζίνσενγκ): Η ρίζα των βασιλιάδων που έγινε καθημερινό προϊόν στη διατροφή μας
Πού βρίσκουμε rice cakes, τα ιαπωνικά «νιόκι ρυζιού» (+ συνταγή για το comfort tteokbokki)