Ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης είναι ο ιθύνων νους πίσω από το νέο γαστρονομικό κεφάλαιο στο εστιατόριο Art Lounge Restaurant. Βρισκόμαστε σε ένα αρμονικό φερφορζε σκηνικό 7ου ορόφου στην ταράτσα του ξενοδοχείου, με πανοραμική θεά που κόβει την ανάσα και γενναιόδωρες αναμνήσεις καλοκαιρινής αύρας.
Στο εσωτερικό η κομψή σάλα με τα μοναδικά έργα τέχνης του Αμερικανού καλλιτέχνη Jeff Koons, αλλά και τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σε σχήμα καμπάνας (μια εικόνα που συνάντα κάνεις και στο Café Campana στο παριζιάνικο Musee d’Orsay εξολοκλήρου σχεδιασμένο από τους διάσημους Βραζιλιάνους σχεδιαστές Fernando και Humberto Campana), δεσπόζουν πάνω από την κατά άλλα ρετρό μπαρ παρουσία με τη βιβλιοθήκη στην πλάτη του bar station και την καλογυαλισμένη ξύλινη μπάρα, που όμως κρατά σε πρώτο πλάνο τα γοητευτικά σημάδια από την πατίνα του χρόνου ανεξίτηλα χαραγμένα στο λουστραρισμένο κορμί της άλλα και τη μνήμη των επισκεπτών της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ανάμεσα λοιπόν σε εντυπωσιακά βελούδινα υφάσματα, weirdo δερμάτινα φωτιστικά δαπέδου, καμπυλόσχημα καθιστικά, σχήματα και φόρμες, ξεδιπλώνεται η κομψή κουζίνα του Μπάμπη Κουντούρη. Αν και υπέρμαχος της ελληνικής κουζίνας και Κρητικός στην καταγωγή, τολμά να μας καλωσορίσει με μια αρωματική μπουγιαμπέσα με σωστή ρουίγ και όμορφους τόνους σαφράν. Κατόπιν, ξεκινά ένα ελληνικού και ευρωπαϊκού χαρακτήρα γαστρονομικό ταξίδι, με γευστικά κρεσέντο και ντε κρεσέντο, που διατηρούν τις αισθήσεις μας ενεργές κάθολη τη διάρκεια της βραδιάς.
Σε μεσογειακού τύπου νερά και με εμφανή τα σημάδια ενός καλομαγειρεμένου αλλά και νόστιμου πιάτου, το γιουβέτσι εναλλάσσει αστακό με γαρίδα στο γευστικό του προφίλ, βούτυρο αστακού ή γαρίδας αντίστοιχα, μελωμένη ψητή ντομάτα και μια ιδέα από μπούκοβο, ενώ η σφυρίδα σχάρας συνομιλεί περισσότερο με τη δική μας παράδοση, καθώς δημιουργεί μια χυλωμένη ρεβιθαδα με λεμόνι και κύμινο. Στα κρέατα το ίδιο γευστικό μοτίβο επαναλαμβάνεται. Το αρνίσιο κότσι γίνεται μπρεζέ μαζί με έναν κατακόκκινο γλυκό τραχανά, (περισσότερο γλυκός την ημέρα που τον δοκιμάσαμε) με στακοβούτυρο και μια σάλτσα από τα κόκκαλα του αρνιού με δεντρολίβανο που μας χάρισε δείγματα των τεχνικών ικανοτήτων του σεφ Κουντούρη. Το μοσχαρίσιο φιλέτο από την άλλη σε ευθεία σύνδεση με τις γαλλικές του επιρροές ήρθε στο τραπέζι μας με μία καραμελωμένη πορτοκαλάτη σάλτσα, πορτοκάλι κονφί, αφρό από μανιτάρια αλά κρεμ και πουρέ καμένου κρεμμυδιού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι γλυκές δημιουργίες με ευδιάκριτη διεθνή διάθεση σαν τη σφαίρα τιραμισού και την μπαβαρουάζ αμυγδάλου με τόνκα φέρουν την υπογραφή του Ευγένιου Βαρδακαστάνη. Μια λίστα κρασιών με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα αλλά και μια ενδιαφέρουσα cocktail list συμπληρώνουν τον καμβά των γεύσεων. Οι άνθρωποι του σέρβις ξεπερνούν αρκετά τα απαρχαιωμένα ξενοδοχειακά στερεότυπα περί φιλοξενίας και εξυπηρέτησης στοιχείο που μαζί με το φαγητό και την αύρα σύγχρονη τέχνης μεταμορφώνουν το Art Lounge Restaurant σε μια θελκτική επιλογή αναμεσά στις εκατοντάδες επίλογων εξόδου στο κέντρο της Αθήνας.
info
Art lounge restaurant – New Hotel Athens. Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1. τηλ. 210 3273170, 6946 379500
Δείτε επίσης
Humain Athens: Όταν η υψηλή γαστρονομία ξυπνά μνήμες και αισθήσεις