Κάθε φορά που καθαρίζουμε ένα μπρόκολο συνηθίζουμε να κρατάμε τους ανθούς του και να πετάμε το κοτσάνι. Όμως, όσο κι αν φαίνεται και ακούγεται περίεργο, σε αυτό που θεωρούμε «υπόλειμμα» κρύβεται μια μικρή αποκάλυψη: γεύση, τραγανότητα και γλυκύτητα. Το κοτσάνι, λοιπόν, από το μπρόκολο μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη μαγειρική μας, αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία.

Αφού αφαιρέσουμε το σκληρό του περίβλημα με έναν αποφλοιωτή ή ένα μαχαίρι, θα ανακαλύψουμε μια καρδιά τραγανή, με ήπια, γλυκιά γεύση που θυμίζει φρέσκο λάχανο. Από εκεί και πέρα, οι τρόποι να το αξιοποιήσουμε είναι αρκετοί.

Πώς αξιοποιούμε το κοτσάνι από μπρόκολο

Καταρχάς, μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτά μπαστουνάκια ή φέτες και να τα σοτάρουμε στο τηγάνι. Λίγο λεμόνι και λίγο αλάτι αρκούν για να αναδείξουν μία φυσική νοστιμιά.

Εξίσου νόστιμο είναι και λεπτοκομμένο μέσα σε πράσινες σαλάτες ή ανακατεμένο με καρότο και μήλο. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα δροσερό.

Αν θέλουμε κάτι πιο σπιτικό, μπορούμε να το βράσουμε μαζί με τους ανθούς του μπρόκολου, να το πολτοποιήσουμε και να το προσθέσουμε σε διάφορες σούπες λαχανικών.

Όσοι αγαπούν τα τουρσιά, θα ενθουσιαστούν με το πόσο όμορφα μεταμορφώνεται το κοτσάνι μπρόκολου μέσα σε ένα απλό μείγμα από ξίδι, νερό, αλάτι και λίγο σκόρδο. Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για όσπρια ή για ένα ποτηράκι ούζο.

Και, φυσικά, υπάρχει πάντα η πιο απλή εκδοχή: ωμό, κομμένο σε λεπτές φέτες, με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Έτσι, έχουμε ένα πολύ γευστικό και τραγανό σνακ.

Το κοτσάνι του μπρόκολου είναι ένα παράδειγμα του πόσο συχνά υποτιμούμε τα πιο ταπεινά μέρη των τροφίμων μας. Δεν είναι απλώς ένα «υπόλειμμα» για πέταμα, αλλά μια ευκαιρία να δούμε τη μαγειρική με άλλη ματιά και να κάνουμε πράξη τη φιλοσοφία του zero waste.

Διαβάστε επίσης:

Μπρόκολο: 20 συνταγές που θα σας κάνουν να το λατρέψετε

Μπρόκολο: Πόσα λεπτά βράσιμο χρειάζεται για να απογειώσετε τη γεύση του

Μπρόκολο με σόγια και σουσάμι στη φριτέζα αέρος σε 10’