Ο Ντουνιάς, στην ορεινή Δρακώνα Κεραμειών στα Χανιά, αποτελεί το απόλυτο farm to table εστιατόριο στην Ελλάδα, το οποίο ενσωματώνει στη φιλοσοφία του τις αρχές του zero waste, της βιωσιμότητας, της ανακύκλωσης και του σεβασμού στους φυσικούς πόρους.
Είναι ο κόσμος που δημιούργησαν πριν χρόνια ο Στέλιος Τριλυράκης και η σύζυγός του Έμυ (Ευμορφίλη), όταν πήραν την απόφαση να φτιάξουν ένα παραδοσιακό κρητικό καφενείο.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό-μεγάλο θαύμα. Φτάνοντας στον Ντουνιά θα συναντήσετε μποστάνια, εκτάσεις φυτεμένες με βότανα, δημητριακά, πατάτες, αλλά και καρπόδεντρα, ακόμα κι έναν παλιό ελαιώνα με τσουνάτες και λιανολιές.
Ό,τι σερβίρεται στον Ντουνιά είναι προϊόν δικής τους καλλιέργειας και τα πιάτα τα καθορίζει η κάθε εποχή, ανάλογα με το τι δίνει η γη. Όσο για το μαγείρεμα, αυτό γίνεται στον ξυλόφουρνο και στις στόφες. Η μοναδική συσκευή που λειτουργεί με ρεύμα είναι το ψυγείο.
Σε αυτό το μικρό-μεγάλο θαύμα βρέθηκε η διευθύντρια του περιοδικού Cantina Νανά Δαρειώτη, μαζί με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη.
Διαβάστε επίσης:
Ο Μανώλης Παπουτσάκης μοιράζεται μαζί μας 5 αυθεντικές κρητικές συνταγές
Το άρθρο της εβδομάδας
