polysporo_formas_anoigma
clock icon
2:20'

Ψωμί φόρμας πολύσπορο από τον Αράθυμο Ειρηναίο

Υλικά

    Για τρεις φόρμες

  • 750 γρ. αλεύρι κίτρινο ψιλό
  • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο χοντροκομμένο
  • 50 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. προζύμι 70 ωρών ωρίμασης
  • 150-200 ml νερό
  • μιξ σπόρων για πασπάλισμα

Ο Αράθυμος Ειρηναίος, από τον φούρνο 2Ε στην Τήνο, ζύμωσε για το Cantina ψωμί φόρμας πολύσπορο και μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή.

Ρίχνουμε τα αλεύρια στο μίξερ μαζί με το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10'.

Προσθέτουμε το προζύμι και το αλάτι και ζυμώνουμε για 4' σε γρήγορη ταχύτητα.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με πανί να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Κόβουμε σε κομμάτια των 650 γρ., τα πλάθουμε σε μεγάλες φρατζόλες και τα τοποθετούμε σε μακρόστενες φόρμες.

Ραντίζουμε με νερό και ρίχνουμε τους σπόρους από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230°C για περίπου 1 ώρα.

Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε τα αλεύρια στο μίξερ μαζί με το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10'.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το προζύμι και το αλάτι και ζυμώνουμε για 4' σε γρήγορη ταχύτητα.

Βήμα 3

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με πανί να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βήμα 4

Κόβουμε σε κομμάτια των 650 γρ., τα πλάθουμε σε μεγάλες φρατζόλες και τα τοποθετούμε σε μακρόστενες φόρμες.

Βήμα 5

Ραντίζουμε με νερό και ρίχνουμε τους σπόρους από πάνω.

Βήμα 6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230°C για περίπου 1 ώρα.

Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου