yiamouris_fouskopita-anoigma
clock icon
60'

Φουσκόπιτα με χωριάτικη ομελέτα, κατίκι, ντομάτα και ρίγανη από την Αγάπη Μιχελή

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ¾ φλιτζ. λάδι
  • 400 ml περίπου χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση

  • 3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • τυρί Κατίκι Δομοκού
  • 6 αυγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα πλήρες
  • λίγη ρίγανη ξερή
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Ένα σάντουιτς που κουβαλάει μαζί του μνήμες καλοκαιριού. Όπως αναφέρει η Αγάπη Μιχελή: «Ανυπομονούσα να το αγοράσω στον δρόμο για το πλοίο προς τη Σκόπελο, από ένα παραδοσιακό παρασκευαστήριο στην Εύβοια. Απλό, χορταστικό και αληθινά αυθεντικό, γινόταν η ιδανική λύση για τη στιγμή της μεγάλης πείνας στην παραλία».

Ζύμη: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 40΄. Πλάθουμε μακρόστενες πιτούλες. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Γέμιση: Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και φτιάχνουμε μία ή δύο ομελέτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε στις ντομάτες αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Ανοίγουμε τις φουσκόπιτες στη μέση και τις γεμίζουμε με κατίκι και στις δύο πλευρές, τα κομμάτια της ομελέτας και τις ντομάτες.

Συνταγή: Αγάπη Μιχελή (Σεφ του εστιατορίου Ohh Boy)
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 40΄. Πλάθουμε μακρόστενες πιτούλες. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 2

Γέμιση: Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και φτιάχνουμε μία ή δύο ομελέτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε στις ντομάτες αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Βήμα 3

Ανοίγουμε τις φουσκόπιτες στη μέση και τις γεμίζουμε με κατίκι και στις δύο πλευρές, τα κομμάτια της ομελέτας και τις ντομάτες.

Συνταγή: Αγάπη Μιχελή (Σεφ του εστιατορίου Ohh Boy)
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης