Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ και τα εστιατόρια των μεγάλων αθηναϊκών ξενοδοχείων προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία δροσιάς και μοναδικών γεύσεων, με φόντο τη συναρπαστική θέα στη μεγάλη μας πόλη. Ένα παγωμένο ποτήρι κρασί στην ταράτσα, ένα κοκτέιλ, σέρβις αρχοντικό, πολυτέλεια, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Πέντε-δέκα ορόφους πιο κάτω, η Αθήνα ζει τη βουερή ζωή της.

Εκλεπτυσμένη διακόσμηση, φίνα σερβίτσια, διαλεχτοί οίνοι, πρωτοποριακές γεύσεις, προσεγμένη εξυπηρέτηση. Η δροσιά, ο προσεγμένος φωτισμός, οι ωραίες μουσικές και η απίστευτη θέα στα πιο ξακουστά μνημεία της πόλης αλλά και η ίδια η απέραντη Αθήνα, καδράρουν ονειρεμένα τη γαστρονομική εμπειρία. Όσο κρατάει το καλοκαίρι, και φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του, τα εστιατόρια στην ταράτσα των μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας, είναι τέλεια ιδέα για μια ιδιαίτερη έξοδο.

Fine dining σε ταράτσα

Tudor Hall


Στον 7ο όροφο του επιβλητικού ξενοδοχείου King George στο Σύνταγμα, το αριστοκρατικό και βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Tudor Hall είναι the place to be για μια συναρπαστική fine dining εμπειρία στην πιο εκλεπτυσμένη σάλα της Αθήνας. Ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και ο ταλαντούχος head chef Νίκος Λειβαδιάς ενσωματώνουν ελληνικά στοιχεία στο διεθνή χαρακτήρα του μενού, με αναγνωρίσιμα τοπικά προϊόντα και ελληνικές γεύσεις. Οι σποραδικές λεπτές ασιατικές αποχρώσεις ταιριάζουν απόλυτα στις δημιουργίες τους. Η υπέρτερη τεχνική ικανότητα, οι τέλειες πρώτες ύλες και το απροσδόκητο στις υφές και στους συνδυασμούς.

Συναρπαστική η θέα από την ταράτσα του εστιατορίου στα ιστορικά μνημεία της Αθήνας -την φωτισμένη πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή, την Ακρόπολη, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τους κήπους του Ζαππείου. Έδεσμα που ξεχωρίζει απολύτως, η «bavaroise ντομάτας με κάππαρη, ελιά και κενέλ από παγωτό κατίκι, τραγανό κρουασάν, κονσομέ ντομάτας και shiso oil» (το shiso είναι είδος γιαπωνέζικης μέντας). Ένα άρωμα ξεχασμένο και ζεστό σαν να βρίσκεσαι σε μποστάνι με τα τζιτζίκια γύρω σου σε fine dining απόδοση. Διεθνής των γεύσεων, το «μπαρμπούνι dry aged πάνω σε σπαράγγια, με σος και αφρό από κίτρινο κάρυ και γαρνιτούρα pico de gallo με ανανά και jalapeno» (το pico de gallo είναι μια πολύ ψιλοκομμένη σαλάτα -salsa- της μεξικάνικης κουζίνας με φρούτα και λαχανικά). Μια γαστρονομική διαδρομή από τη Μεσόγειο μέχρι την νότια Αμερική και την Ινδία.


Σπουδαία δημιουργία η υπέροχα ψημένη στη σχάρα «σέλα αρνιού με πουρέ μελιτζάνας, φύλλο καπουτσίνο και αφρό από harissa» (καυτερή σάλτσα πιπεριάς) και γαρνιτούρα από τρεις διαφορετικές παρασκευές μελιτζάνας. Ιδιοφυής σύλληψη το επιδόρπιο «La Fraise: μαρμελάδα από φράουλες σε ζύμωση, λεμόνι κονφί, ρόκα, κρέμα γιαουρτιού, αφρός jalapenos (από σαμπούκο) και σορμπέ βασιλικού με jalapenos». Οι συνεισφορές των μαγειρικών υλικών -πέστο ρόκας, γιαούρτι- μαζί με το καυτερό σορμπέ με jalapenos και το φρουτένιο και λουλουδάτο αφρό του λικέρ St. Germaine, φτιάχνουν ένα πανέξυπνο και απολαυστικό roller coaster γεύσεων (pastry chef ο Αλέξανδρος Κούφας).

Σημαντική η συμβολή του head sommelier Ευάγγελου Ψωφίδη στην απόλαυση του γεύματος, καθώς διαχειρίζεται με διάθεση πειραματισμού και συνεχή διάλογο με τους συμποσιαστές την εκλεκτή κάβα του εστιατορίου (κοινή με την κάβα των εστιατορίων του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία). Τη λίστα των cocktails, έχει επιμεληθεί ο Μπάμπης Μπουντούλης.

Ξενοδοχείο King George, Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3330265

Τhe Ζillers roof garden

Ο σεφ Βασίλης Ρούσσος που ανέλαβε πέρυσι την κουζίνα του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου έβαλε στοίχημα να διατηρήσει την περίοπτη διάκριση και το κέρδισε, με μια πέρα για πέρα hi end ελληνική κουζίνα. Είναι γοητευτική η θέση του εστιατορίου στην ταράτσα του εκλεπτυσμένου boutique ξενοδοχείου The Zillers, ακριβώς απέναντι από την πολύβουη πλατεία Μητροπόλεως. Μπορείς σχεδόν να «αγγίξεις» την Ακρόπολη, ενώ διακρίνεις ακόμα και τις αυλές των σπιτιών στα Αναφιώτικα στην ποδιά της. Ο σεφ, έχοντας στο palmares του, ανάμεσα σε άλλα, τη συνεργασία του με το επιδραστικό εστιατόριο «Σελήνη», περιηγείται γαστρονομικά ολόκληρη τη χώρα με δυο μενού γευσιγνωσίας (sous chef o εξαιρετικός Γιώργος Ρεκατσίνας).

Το μενού Synthesis (Σύνθεσις) με 13 στάδια και το μενού Synecdoche (Συνεκδοχή) με 10 στάδια αντίστοιχα. Η έμπνευση από τις ελληνικές τοπικές γεύσεις και τις τοπικές πρώτες ύλες εκφράζονται με γοητευτική καθαρότητα και λιτότητα. Το μαγειρικό ύφος τού σεφ είναι στιβαρό και οι σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούν την ανάδειξη της γεύσεις και δεν χρησιμοποιούνται ως στοιχείο εντυπωσιασμού.

Πιάτα που ξεχωρίσαμε το «εν Αθήναις», μια μικρογραφία της κλασικής αθηναϊκής σαλάτας, με αχνιστή πεσκανδρίτσα, λαχανικά από τη φάρμα του εστιατορίου στο Κορωπί και λίγο χαβιάρι Osetra μέσα σε ένα λεπτότατο ταρτάκι. Στο πιάτο «Βίτσι για Βέρνο» γιορτάζονται με πλήρη δόξα τα γήινα αρώματα των μανιταριών -αυτά τα δύο βουνά είναι γνωστοί μανιταρότοποι. Πρόκειται για μια μανιταρόπιτα μέσα σε ένα μικρούτσικο κυπελάκι από αέρινη βάφλ με παλαιωμένο τυρί Αρσενικό Νάξου και ένα παχουλό καλλιεργημένο μανιτάρι γλασαρισμένο υπέροχα με demi-glace λαχανικών.

«Επίδειξη» μαστοριάς, η κρεμμυδόπιτα. Μόλις τρία απλά υλικά χρησιμοποιεί ο σεφ για να φτιάξει από το τίποτα, το θαυμάσιο: τραγανό φύλλο από ρύζι, γέμιση από καραμελωμένα κρεμμύδια και σχοινόπρασο και λίγη τρούφα. Άλλο ένα θεσπέσιο έδεσμα, είναι «η κοιλάδα της γαρίδας». Οι κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας μαρινάρονται με χυμό εσπεριδοειδών, ενώνονται με gel περγαμόντου και κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ και πλέκονται με ελαφρά ψημένη ντομάτα.

Σχεδόν στη μέση του γεύματος έρχεται το δικό τους χειροποίητο προζυμένιο ψωμί που παρασκευάζεται στο ζαχαροπλαστείο τους Zillers Pastry Bar, μαζί με ένα εκπληκτικό «βούτυρο». Το βάζουμε σε εισαγωγικό μιας και η υφή του θυμίζει μάλλον ένα μαλακό αλοιφώδες τυρί με απαλή και λεπτή γεύση. Φτιάχνεται με κατσικίσιο γιαούρτι και κρέμα σε ζύμωση 72 ωρών και πασπαλίζεται με στάχτη λαχανικών. Πραγματικό delicatessen.

Θα ευχαριστηθείτε το πιάτο «αιώνια σαρδέλα» που σερβίρεται με μια τριλογία ρεβιθιών: με τηγανητά ρεβίθια, με ρεβίθια πουρέ και με αχνιστή ρεβιθάδα Σίφνου, όπως και το πιάτο «το δώρο των πατεράδων μας», δηλαδή ψητό αρνί (σέλα) με τραγανή πετσούλα συν ένα αρνίσιο παϊδάκι που έχει μείνει σε άλμη για 2 ώρες, έχει σιγομαγειρευτεί για 12 ώρες στον αέρα και μετά έχει ψηθεί στα κάρβουνα και έχει γίνει λουκούμι. Δίπλα, υπόμνηση της πατάτας, τυπικής συνοδείας του ψητού αρνιού , μια νοστιμότατη τερίνα από πατάτα και αγκινάρα.

Το αρωματικό, δροσερό, φίνο προεπιδόρπιο «Ελλάδα με λίγα λόγια» (μπισκουί από φιστίκι Αιγίνης, κομπότ πράσινου μήλου, κρέμα μαστίχας, γαρνιτούρα από αέρα μοσχολέμονου και δίπλα σορμπέ από ξινόμηλο) και το κυρίως γλυκό «Μετάβασις» (μπισκουί αμυγδάλου, financier με λεμόνι, μαρέγκα μανταρινιού, montee lemongrass, σφαίρα από καραμελωμένη σοκολάτα γάλακτος και εσπεριδοειδή) δείχνουν το κομψό χέρι του ταλαντούχου pastry chef Χρήστου Παπαδογιάννη.

Ξενοδοχείο The Zillers, Μητροπόλεως 54, Κέντρο, Αθήνα, 210 3222277

GB Roof Garden Restaurant

Ύστερα από μια εντυπωσιακή ολική ανακαίνιση από τον βραβευμένο βρετανικό οίκο Goddard Littlefair, το πολυβραβευμένο και πολύ δημοφιλές εστιατόριο στον 8ο όροφο του ιστορικού ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, άνοιξε πάλι τις πόρτες του φέτος το καλοκαίρι. Μεγαλοπρεπής ατμόσφαιρα στη νέα επιβλητική σάλα με το λευκό μάρμαρο και το ξύλο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ο καινούργιος επανασχεδιασμός δίνει βάθος στο χώρο και αναδεικνύει ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του εστιατορίου, τη μαγευτική θέα από την ταράτσα στην Ακρόπολη, στη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος και σε ολόκληρη την πολύβουη Αθήνα.

Η κλασική επιλογή των χρωμάτων σε ουδέτερες αποχρώσεις με διακριτικές πινελιές σε ροζ, πράσινο και χρυσό αντανακλούν την ιστορική εικονογραφία της πόλης σε συνδυασμό με μοντέρνες λεπτομέρειες και ζωηρά στοιχεία σχεδίασης, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Ο διακεκριμένος executive chef Αστέριος Κουστούδης, επικεφαλής της κουζίνας του ξενοδοχείου μαζί με τον ταλαντούχο chef de cuisine Νίκο Λιόκα, δημιουργούν ένα «fine comfort» μενού, χρησιμοποιώντας εγχώρια προϊόντα και φρέσκα υλικά εποχής από Έλληνες παραγωγούς.

Συνθέτουν με μαεστρία ευφάνταστα πιάτα και νοσταλγικές γεύσεις που συνδυάζουν τις σύγχρονες διεθνείς μαγειρικές τάσεις με την τεράστια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας: σιγομαγειρεμένη και τηγανητή σουπιά, ψητός αστακός στα κάρβουνα, κόκκινη πιπεριά και σάλτσα καπνιστής πάπρικας, πεσκανδρίτσα στα κάρβουνα με κους-κους, σπανάκι, οστρακοειδή και béarnaise σαμπάνιας με χαβιάρι, καλκάνι στη σχάρα, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με όστρακα, πουρές κολοκυθιού και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης με σχοινόπρασο. Ακόμα, στήθος κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, πουρές από μανιτάρια εποχής, ραγού με καλαμπόκι και σιτάρι, σάλτσα βουτύρου από sherry Tio Pepe και αρνί καρέ στα κάρβουνα, λουκάνικο με μαντζουράνα, τσαλαφούτι, ελιές Καλαμών Π.Ο.Π.

Στην ταράτσα, στο νέο εντυπωσιακό GB Roof Garden Bar που δεσπόζει στο χώρο, θα απολαύσουμε δροσιστικά κοκτέιλ και τις εξαιρετικές γεύσεις του bar food menu με φόντο τον Παρθενώνα. Μαγικό ηλιοβασίλεμα, premium ποτά και fusion Bar Bites κάτω από pop – jazz μουσικές στο open-air Bar 8 -μια εξωτική απόδραση μέσα στην καρδιά της πόλης.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Βασιλέως Γεωργίου Α 1, πλατεία Συντάγματος, 210 3330766

Sense

Το ότι μπορείς να αγγίξεις σχεδόν τον Παρθενώνα από την ταράτσα στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου AthensWas που βρίσκεται το εστιατόριο Sense, είναι ήδη πρόκληση δημιουργίας για τον πολυβραβευμένο executive chef Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. O σεφ ανταποκρίνεται στιβαρά στην πρόκληση, αναμετρώμενος με τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και ανθολογεί τοπικά προϊόντα από ολόκληρη τη χώρα. Eντάσσοντας όλα αυτά με ανατρεπτική διάθεση στα πιάτα του, δημιουργεί μια πολύ γευστική και πολύ προσωπική μοντέρνα ελληνική κουζίνα.

Με την καθοδήγησή του, το Sense έχει αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας στο χώρο της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Μια κουζίνα με ελληνοπρεπές ύφος, αίσθηση του μέτρου και της αρμονίας, λεπτές γεύσεις και εξαιρετική τεχνική που την εισάγει στον δύσκολο χώρο της fine dining γαστρονομίας. Μια ματιά στην Πλάκα, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και σε όλο το αθηναϊκό κέντρο είναι ήδη ένα bonus ομορφιάς και πύλη διαφυγής από το σύγχρονο αστικό χάος, ενώ το διεθνές κοινό που γεμίζει τα τραπέζια στην ταράτσα επικυρώνει την απήχηση της ελληνικής κουζίνας στα χέρια ενός μάστορα.

Πιάτα ενδεικτικά του μαγειρικού ύφους του σεφ είναι η πιπεριά Φλωρίνης με γκερεμέζι και αλμυρή αλμυρή βάφλα, η θαυμάσια εικονική ντομάτα με σκουμπρί κεράσι, αμύγδαλο και γαλάκτωμα από καπνιστά μύδια, τα μανιτάρια με λαχανίδα, μαύρο σκόρδο και σπετσιερικό (μείγμα μπαχαρικών), το βενετσιάνικο παστίτσιο με φραγκόκοτα, μπουκατίνι, τυρί Σαν Μιχάλη Π.Ο.Π. Σύρου και σουτζούκι Δράμας, με έμπνευση από την ομόλογη ρετσέτας της Κέρκυρας. Ακόμα, η σκορπίνα κονφί με γλάσο ντομάτας, πουρέ από τσαουλιά αμπελοφάσουλα με λάδι βασιλικού, το μοσχάρι με χόρτα και σάλτσα χλωροφύλλης με βολάκι Άνδρου.

Λιχουδιά που δεν χορταίνεται, ο άρτος με τραχανά και βούτυρο από στάκα. Βαθιά βουτιά στο ποιμενικό-γεωργικό δίδυμο της αφθονίας και μαστοριάς.

Ξενοδοχείο AthensWas, Πλάκα, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, 210 9200240

NYX Rooftop Japanese Fusion Gastrobar

Πληθωρική fusion κουζίνα με πανοραμική θέα στην Αθήνα από την ταράτσα του πολυτελούς Academias Hotel. Ο νεαρός σεφ Δημήτρης Κότσαλης δημιουργεί στο NYX Rooftop Japanese Fusion Gastrobar ένα fusion project που ξεκινά από την Ασία, με στάσεις στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στις Φιλιππίνες και φτάνουν μέχρι το Μεξικό και την Ευρώπη. Ο χώρος παίζει με δυνατά bits, τις μουσικές του DJ, τις φωτισμένες φιάλες του κρασιού και του σάκε και τα ψηλά τραπέζια δίπλα στο μπαρ.

Aτμοσφαιρικός φωτισμός καθώς βραδιάζει και απευθείας θέα στην Ακρόπολη που αιωρείται φουτουριστικά πάνω από την τεράστια άναρχη πόλη. Glam ατμόσφαιρα, κοσμοπολίτικες δονήσεις και αρχή με εξαιρετικά ωμά: SOS πιάτο ο τόνος με φρέσκια τρούφα Usuzukuri (Tuna Truffle Usuzukuri) με καπνιστή σάλτσα ponzu, μανιτάρια shimeji και shiitake, χαβιάρι osetra και τραγανό φαγόπυρο, πραγματική αιγαιακή θαλασσινή πανδαισία το Aegean Tiradito με μαγιάτικο, κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας, καπνιστό χέλι, χαβιάρι osetra, αγγούρι μαριναρισμένο σε sake, σάλτσα πράσινου τσίλι, αβοκάντο και τραγανό φαγόπυρο.

Αριστοτεχνικό το beef tartar με black angus Αμερικής με espuma dashi και mayo jalapeno και μοναδικά ψωμάκια με άνθρακα και αφυδατωμένα λαχανικά. Διαλέξτε για κυρίως ζουμερό φιλέτο τσιπούρας με καψαλισμένη πέτσα και συνοδεία τραγανό bok choy στη σχάρα -αυτό ήταν καταπληκτικό- συν πουρέ παστινάκι, φαγόπυρο σαν ποπ κορν και σoς από τζίντζερ και jalapeno.

Η θεαματική διώροφη πιατέλα με new style σούσι στρωμένη με πάγο, μας βγάζει ένα αυθόρμητο «wow» ως θέαμα με όλα αυτά τα ρόδινα και πορτοκαλόχρωμα θαλασσινά και το vintage, εντυπωσιακό styling. Αν ξεχωρίζει όμως κάτι απολύτως, είναι αυτές οι υπέροχες καψαλισμένες γαρίδες nigiri που αλείφονται επί τόπου με μπισκ γαρίδας εμπλουτισμένο με kimchi. Η wine list, που επιμελήθηκε ο Μάρκελλος Παξιμάδης μαζί με τον σεφ Δημήτρη Κότσαλη με περισσότερο ξένο αμπελώνα, κυρίως ευρωπαϊκό, ξεπερνάει τις 100 ετικέτες και περιλαμβάνει και μια γερή συλλογή από εξαιρετικά σάκε -έξοχο το κορυφαίο σάκε Azure Ginjo Tosatsuru με νερό από τα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού και ρύζι αλέσεως 55%. Από τα cocktail με τη σφραγίδα του Μάρκελλου Παξιμάδη, μας αρέσει ο εξωτισμός του Purple rain, με βάση το Bacardi και το Forbidden Greens με βάση το Bombay Sapphire.

Academias Hotel – Autograph Collection, Ομήρου 19, Koλωνάκι, 210 3670000

ART LOUNGE Rooftop

Κάθε, μα κάθε φορά, που ανεβαίνουμε στην ταράτσα του «New Hotel» στον 7ο όροφο, για να επισκεφτούμε το εστιατόριο Art Lounge, η αντίδραση στη θέα της μεγάλης μας πόλης είναι η ίδια: μας κόβεται η ανάσα. Σε μηδενική απόσταση από το Σύνταγμα, στην οδό Φιλελλήνων, η γοητευτική σκηνογραφία σε αδιατάρακτη συνέχεια 360 μοιρών αγκαλιάζει ολόκληρη την Αθήνα και τα τοπόσημά της: Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Καλλιμάρμαρο, Ζάππειο και -ακόμα πιο μακριά- το Αστεροσκοπείο.

Κατά μία έννοια, ο σεφ Μπάμπης Κουντούρης έχει να «αναμετρηθεί» με τη μεγαλειώδη εικόνα που προσφέρει η θέση του εστιατορίου και το κάνει με ένα εντυπωσιακό μενού, όπου η ελληνική κουζίνα ερμηνεύεται σε fine mode γαστρονομική διάθεση, διατηρώντας ως οδηγό την κόκκινη κλωστή της παράδοσης. Σε αυτή τη λογική, το ωμό πελαγίσιο λαβράκι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, creme brulee με φέτα Καλαβρύτων, καρπούζι, μέντα και φέτα συμπορεύεται με τα αρνίσια κοκκινιστά κεφτεδάκια, με μπεσαμέλ και γκρεμολάτα λεμονιού, μια θαυμάσια σαλάτα με σιτάρι, ρόκα, σταφίδες, μυρωδικά και vinaigrette εσπεριδοειδών. Από τα κυρίως, ξεχωρίζει το μεγαλοπρεπές γιουβέτσι αστακού με ψητή ντομάτα και η σφυρίδα σχάρας με ρεβiθάδα, λεμόνι, κύμινο, και μυρωδικά και το πλούσιο αρνίσιο κότσι μπρεζέ με τραχανά,, στακοβούτυρο και σάλτσα αρνιού με δεντρολίβανο.

H απίστευτη θέα από την ταράτσα, η τέχνη, η αισθητική και οι ξεχωριστές γεύσεις σμίγουν γοητευτικά στο χώρο του εστιατορίου με την ξεχωριστή αισθητική. Τα signature φωτιστικά των αδελφών Campana, τα αναδημιουργημένα έπιπλα και τα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών συνθέτουν έναν χώρο όπου το design και η τέχνη πορεύονται αδιαχώριστα με φόντο τη μοναδική θέα. Πέρυσι, το New Hotel εγκαινίασε μια σειρά εικαστικών εγκαταστάσεων στον 7ο όροφο και σε επιλεγμένα σημεία, με τον τίτλο «Contemporary Artists at NEW Hotel in Athens» και τη φετινή σεζόν παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «The Insanity of Failure as Nourishment of Desire», με έργα της Μαρίας Παπαδημητρίου, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο για τις φαντασιακές διαστάσεις της γυναικείας ταυτότητας.

New Hotel, Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου), 210 3273170, 6946379500

Premiere

Ήδη από το ισόγειο του πολυτελούς ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental Athens, τα χαρακτηριστικά έργα του γλύπτη Γιώργου Λάππα μάς ετοιμάζουν για την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα του εστιατορίου Premiere στην ταράτσα, με τη συνταρακτική θέα και την up level γαστρονομία. Η Ακρόπολη, ο Λυκαβηττός, ο λόφος του Φιλοπάππου και ολόκληρη η Αθήνα προσφέρονται απεριόριστα μπροστά μας. Λιτός και classy ο χώρος της θαυμάσιας βεράντας, με φυσικά στοιχεία, όπως τα ελαιόδεντρα, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γαλήνης και οικειότητας, άρα το ιδανικό περιβάλλον για χαλάρωση και απόδραση από τη ρουτίνα της πόλης.

Η βεράντα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, φιλοξενώντας στο κάτω μέρος το διακριτικά πολυτελές μπαρ, ένα τέλειο σημείο για ρομαντική έξοδο απόγευμα και βράδυ με ωραία μουσική και εξαιρετικά κοκτέιλ. Στο πάνω επίπεδο, η αβρή art de la table του εστιατορίου σκηνογραφεί όμορφα το μενού που εμπνέεται από παιδικές αναμνήσεις και τη ζεστασιά της ελληνικής φιλοξενίας και αφηγείται ιστορίες γεύσης από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κάθε πιάτο τιμά την παράδοση, ενώ οι δημιουργικές πινελιές και τα φρέσκα υλικά αποτυπώνουν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με χαρακτήρα. Τοπικά ψάρια, εποχιακά λαχανικά, ιδιαίτερα τυριά και αρωματικά βότανα συνθέτουν ένα γαστρονομικό σύνολο με άρωμα Ελλάδας.

Το μενού συνοδεύεται με μια πολύ πλούσια wine list που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ετικέτες, από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες περιορισμένης παραγωγής έως διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά από κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές.

Ο χώρος αποπνέει κομψότητα και διακριτική πολυτέλεια, με λιτή διακόσμηση, απαλή παλέτα χρωμάτων και φωτισμό που αναδεικνύει την αισθητική του περιβάλλοντος. Τα έργα του γλύπτη Γιώργου Λάππα προσθέτουν μια ξεχωριστή, καλλιτεχνική νότα, συνδέοντας αρμονικά το χώρο με την αρχιτεκτονική του ταυτότητα.

Athenaeum InterContinental Athens, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 89-93, 210 9206000

Mappemonde Rooftop Restaurant Bar & Lounge

Τοποθετημένο στην καρδιά της πρωτεύουσας, το ξενοδοχείο Athens Capital Hotel – MGallery Collection αναδεικνύει την ψυχή της κοσμοπολίτικης όψης της Αθήνας και αποτελεί δυνατό σημείο συνάντησης. Δέκα ορόφους πιο πάνω, στην ταράτσα του ξενοδοχείου, το εστιατόριο Mappemonde Rooftop Restaurant Bar & Lounge αντικρίζει το panomric της πόλης, με θέα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Η κομψότητα και η πολυτέλεια του χώρου φτιάχνουν το σκηνικό για ένα δείπνο με αξιώσεις κάτω από το νυχτερινό αθηναϊκό ουρανό.

Η ομάδα της κουζίνας, με επικεφαλής τον executive chef Δημήτρη Μπούτσαλη, σε συνεργασία με τον Chef de Cuisine Δημήτρη Αρσενίδη και την pastry chef Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον μενού σε διεθνές ύφος. Από το εκτενές section με new style sushi, sashimi και ωμά, περνάει σε πιάτα με μεσογειακό ελληνικό χαρακτήρα, με αρκετές vegan και vegetarian επιλογές, εντάσσοντας έξυπνα ξεχωριστά ελληνικά τοπικά προϊόντα. Πολύ ενδιαφέρουσα η vegetarian σαλάτα «Capital» με ποικιλία από ελληνικές ντομάτες, τσαλαφούτι, ελιές, κάπαρη, κρεμμύδια και παξιμάδι χαρουπιού, όπως και η πράσινη σαλάτα «Twenty» (gluten free/dairy free) με ποικιλία από 20 μικρόφυλλα σαλατικά και μυρωδικά, λαχανικά, φουντούκια, τσιπς αμάρανθου και dressing από παλαιωμένο ασύρτικο ξύδι Σαντορίνης.

Πεντανόστιμο το «Ριζότο» καλαμαριού με λουκάνικο τσορίθο, μελάνι σουπιάς, σάλτσα αγιολί με μίσο φάβας, πάπρικα και dashi καπνιστής ντομάτας όπως και η «Κόκκινη γαρίδα κοιλάδας two ways» με ταρτάρ γαρίδας, σαλάτα κόκκινων φρούτων και ψητή γαρίδα με αφρό οστρακοειδών. Η «Σπανακοτυρόπιτα» με χειροποίητο φύλλο, ελληνικά τυριά και αφρό γιαουρτιού, η κακαβιά με με μάγουλα σφυρίδας, χτένια, γαρίδες, λαχανικά και σαφράν, και το θαυμάσιο «Λαβράκι στον ατμό» με μους μυρωδικών, μαγιονέζα οστρακοειδών, σαλάτα χόρτα, φύκια, σπαράγγια, αγγούρι και κονσομέ καλοκαιρινών λαχανικών δίνουν μια ιδέα για τις επιλογές σε ψαρικά και λαχανικά.

Εντυπωσιακά τα κρεατοφαγικά πιάτα «Αρνί καρέ» και σιγομαγειρεμένη ωμοπλάτη με γαρνιτούρα αγκινάρα με μίσο και καπνιστή σαρδέλα barigoule και ο «Μαύρος χοίρος από τον Όλυμπο», με ταρτάρ φρούτων, emulsion πορτοκάλι, σελινόριζα και αχλάδι πουρέ. Signature cocktails σε συνεργασία με το βραβευμένο Citadelle Gin (και σε mocktail εκδοχή) και καταπληκτικά επιδόρπια από την pastry chef Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη: ψητό τσιζκέικ με τραγανό crumble και σοκολατένια pavlova με φρούτα του δάσους.

Ξενοδοχείο Athens Capital Hotel – MGallery Collection, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, 214 4442000

Vertigo Pool & Sunset Bar

Στην ταράτσα του πολυβραβευμένου ξενοδοχείου St. George Lycabettus, το ανανεωμένο Vertigo Pool & Sunset Bar προσκαλεί τους Αθηναίους σε ένα σκηνικό υψηλής αισθητικής, ιδανικό προορισμό για premium χαλάρωση από τις 10 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Η συνταρακτική θέα κυκλώνει θριαμβευτικά από τον 6ο όροφο όλα τα τοπόσημα της Αθήνας. Την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό, το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού στο βάθος του ορίζοντα με την Αίγινα και ολόκληρη τη μεγάλη πόλη με τις πολύβουες λεωφόρους.

Τη νέα αρχιτεκτονική ταυτότητα του χώρου υπογράφει η in-house ομάδα του ξενοδοχείου, με επικεφαλής την Μαρία Παπατριανταφύλλου, ενώ ο διεθνούς φήμης interior designer Carlo Mota από τη Νέα Υόρκη έχει αναλάβει την αισθητική επιμέλεια του χώρου. Το αστικό τοπίο ενώνεται με την ελληνική βλάστηση και τα αρωματικά φυτά και φτιάχνει μια ταράτσα-όαση μέσα στον αστικό ιστό, χαρίζοντας κάθε απόγευμα ένα μαγευτικό αθηναϊκό ηλιοβασίλεμα.

Στο Sunset Bar, ο βραβευμένος executive chef Στέφανος Παπανικολάου παρουσιάζει ένα επιμελημένο μενού με γεύσεις εμπνευσμένες από τη μεσογειακή καλοκαιρινή κουζίνα. Ελαφριά πιάτα και προσεγμένα finger food, σερβιρισμένα πάνω στα χειροποίητα κεραμικά πιάτα με την υπογραφή του designer brand Crini & Sophia, συνοδεύονται ιδανικά από δροσερά cocktail και ευφάνταστα απεριτίφ, δημιουργώντας τη χρυσή ισορροπία μεταξύ πολυτέλειας και ανεπιτήδευτης φινέτσας -το απόλυτο attitude του καλοκαιριού στην Αθήνα.

Ξενοδοχείο St George Lycabettus Lifestyle Hotel, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 2107416000