Η Μαύρη Θάλασσα της Τουρκίας είναι ένας προορισμός που δεν χορταίνεις – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Από τα δροσερά υψίπεδα μέχρι τα παραθαλάσσια χωριά, η περιοχή συνδυάζει ανεπανάληπτα τη φύση, τον πολιτισμό και, πάνω απ’ όλα, τις γεύσεις της.
Τοπικές λιχουδιές με ιστορία
Η μέρα ξεκινά με το περίφημο κιουμάκ (kuymak) – καλαμποκάλευρο μαγειρεμένο με βούτυρο και τυρί – ένα πιάτο που σερβίρεται στα υψίπεδα εδώ και αιώνες. Στη συνέχεια, στο τραπέζι εμφανίζονται οι αντζούγιες της Μαύρης Θάλασσας, φρέσκες και ψημένες με τρόπο που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν. Η καραλαχανά (karalahana), η τοπική λαχανίδα, δίνει γεύση σε σούπες και μαγειρευτά, αποδεικνύοντας ότι και η απλότητα μπορεί να είναι απολαυστική.
UNESCO και γεύσεις στο ίδιο τραπέζι
Στο Σαφράνμπολου, που ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η αρχιτεκτονική των ξύλινων σπιτιών συνδυάζεται με το άρωμα του διάσημου λουκουμιού. Στην Τραπεζούντα, το εμβληματικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά (UNESCO) συνοδεύεται από το αξεπέραστο σουτλάτς (ρυζόγαλο) του Χαμσίκιοϊ, που θεωρείται από τα πιο εκλεκτά γλυκά της Τουρκίας.
Στη Σαμψούντα, γνωστή για τον ιστορικό της ρόλο, θα γευτείτε τα παραδοσιακά πίτε, ενώ στην Κερασούντα και το Ορντού – περιοχές που καμαρώνουν για τα καλύτερα φουντούκια στον κόσμο – η γεύση γίνεται το ίδιο εμβληματική όσο και το τοπίο.
Το τσάι της Ριζούντας: η πράσινη καρδιά της περιοχής
Η Μαύρη Θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τσάι της Ριζούντας, που θεωρείται «το πιο φυσικό τσάι στον κόσμο». Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ακόμα και στη συγκομιδή του, στα σμαραγδένια υψίπεδα, εκεί όπου η γαστρονομία συναντά τη φύση.
Μια «slow food» εμπειρία
Οι πόλεις-μέλη του δικτύου Cittaslow, όπως η Σινώπη ή η Νταντάι, προσφέρουν ένα ρυθμό ζωής που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του «slow food»: αυθεντικά πιάτα, τοπικά προϊόντα και τραπέζια που στήνονται με αγάπη.
Γεύση με φόντο τοπία που κόβουν την ανάσα
Από τα δροσερά υψίπεδα του Ορντού και της Κερασούντας μέχρι τα ιστορικά κάστρα της Σινώπης και τις πράσινες κοιλάδες της Ριζούντας, η Μαύρη Θάλασσα χαρίζει στον επισκέπτη μια εμπειρία που ξεπερνά το γαστρονομικό ταξίδι: είναι ένα ταξίδι στον πολιτισμό, στη φύση και στις αισθήσεις.