Με μία ζύμη ανεβατή μπορούμε να φτιάξουμε από τάρτες μέχρι πίτες, κριτσίνια και μπατόν σαλέ.

Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι δυνατό 70%
- 15 γρ. αλάτι
- 5 γρ. μαγιά ξηρή
- 350 ml νερό χλιαρό
- 3 γρ. ζάχαρη
Tips
- Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μπαχαρικά ή βότανα, ανάλογα την πίτα μας. Για παράδειγμα, σε μία χορτόπιτα προσθέτουμε σκόνη μάραθου, σε μία κρεατόπιτα, μπαχάρι κ.ά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.
Βήμα 2
Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
Βήμα 3
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Βήμα 4
Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.