Fresh,Dough,And,Rolling,Pin,On,Grey,Table,,Top,View
clock icon
1:15'

Ανεβατή ζύμη – Η βασική συνταγή της παράδοσης για πίτες

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό 70%
  • 15 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 350 ml νερό χλιαρό
  • 3 γρ. ζάχαρη

Tips

  • Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μπαχαρικά ή βότανα, ανάλογα την πίτα μας. Για παράδειγμα, σε μία χορτόπιτα προσθέτουμε σκόνη μάραθου, σε μία κρεατόπιτα, μπαχάρι κ.ά.

Με μία ζύμη ανεβατή μπορούμε να φτιάξουμε από τάρτες μέχρι πίτες, κριτσίνια και μπατόν σαλέ. 

Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.

Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου

Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.

Βήμα 2

Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.

Βήμα 3

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου

Βήμα 4

Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.