Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Παραλία Θεσσαλονίκης, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Η επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, εμπλουτισμένη με ακόμη περισσότερες δράσεις και εκπλήξεις, επιστρέφει για να συστήσει σε όλους το ελληνικό ρύζι. Ειδικότερα, στο χώρο των περιπτέρων οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την παραγωγή του ελληνικού ρυζιού, την υψηλή διατροφική του αξία, την ασφάλεια του τροφίμου, τις διαφορετικές ποικιλίες του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος, καθώς και τον ενδεδειγμένο τρόπο χρήσης τους σε διαφορετικά πιάτα.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), με τη σύμπραξη του Δήμου Δέλτα και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού φιλοξενεί και το Φεστιβάλ Βιώσιμης Καλλιέργειας του Ευρωπαϊκού Ρυζιού-EU RICE Festival, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της βιώσιμης πτυχής της καλλιέργειας του ρυζιού και η ενημέρωση των καταναλωτών για ένα προϊόν που καλλιεργείται και παράγεται σύμφωνα με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Το πρόγραμμα EU RICE Festival περιλαμβάνει μαγειρικές επιδείξεις καταξιωμένων και βραβευμένων chef, ανάμεσά τους και η Rice Ambassador Ντίνας Νικολάου.
Συγκεκριμένα, μερικά από τα πιο γνωστά και βραβευμένα εστιατόρια της πόλης θα στήσουν τις κουζίνες τους για δύο ημέρες, όπου οι σεφ θα μαγειρεύουν ζωντανά πρωτότυπα πιάτα με πρωταγωνιστή το ρύζι, τα οποία οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν, συνοδεία του φυσικού μεταλλικού νερού Souroti, αλλά και της μπίρας «ΝΥΜΦΗ» που παράγεται στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Ρυζιού πλαισιώνεται από μουσική και τραγούδι από την μπάντα Liaison και παραδοσιακούς χορούς από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Δέλτα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας, ενώ για τους μικρούς επισκέπτες θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια με ρύζι, που προσφέρει ο Β’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας (Β’ ΑΣΟΧ), με τη στήριξη της ομάδας Ανεμοσκορπίσματα.
Επίσης, θα διεξαχθούν διαδραστικά παιχνίδια και διαγωνισμοί με πλούσια δώρα, σε συντονισμό της Νανάς Ζυγούρα, συμβούλου και εκπαιδεύτριας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing, σε συνεργασία με Έλληνες προσκόπους από το 6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Σίνδου. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί, τέλος, με ομιλίες από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους φορέων, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις βασισμένες αποκλειστικά στο ρύζι. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο παρουσιαστής Κωστής Ζαφειράκης.
Μεγάλοι Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι 3αλφα, ΑΡΝΑΟΥΤΕΛΗΣ, Ορυζόμυλοι Αξιού, ΩΜΕΓΑ, Αgrino, Euricom-Ευτοπία, Milano Sementi, TEU SA SHIPPING & FORWARDING. Επίσημοι Χορηγοί είναι οι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, All Pack, Flexia και Souroti. Μεγάλοι Υποστηρικτές είναι οι BASF Hellas, Mediterranean Shipping Company Greece, Δ. Παπακυριαζής, Μπίρα ΝΥΜΦΗ και Ομοσπονδία. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι Agrenda, Agronews.gr, Biscotto.gr, Citymag.gr, Debbiestravel.gr, eMakedonia.gr, Grtimes.gr, Karfitsa.gr, Makedonikanea.gr, Parallaxi.gr, Theopinion.gr, Voria.gr, Ypaithros.gr. Την επιμέλεια και διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Chef Stories, εταιρία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).