Αν έχετε παραγγείλει ποτέ ένα κοκτέιλ σε bar, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ο πάγος μοιάζει να είναι φτιαγμένος από κρύσταλλο. Καθαρός, διάφανος, χωρίς φυσαλίδες ή ρωγμές, μοιάζει περισσότερο με στολίδι παρά με παγωμένο νερό. Στον αντίποδα, τα παγάκια που φτιάχνουμε στο σπίτι είναι σχεδόν πάντα θολά, γεμάτα μικρορωγμές και παγιδευμένες φυσαλίδες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πάγος: Η επιστήμη πίσω από τη δημιουργία του

Ο διάφανος πάγος δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, ελέγχου της ταχύτητας και κατεύθυνσης με την οποία παγώνει το νερό. Στις κλασικές παγοθήκες του σπιτιού, το νερό παγώνει από όλες τις πλευρές ταυτόχρονα. Καθώς οι κρύσταλλοι πάγου σχηματίζονται, εγκλωβίζουν φυσαλίδες αέρα, σωματίδια σκόνης και μικρές ακαθαρσίες, που σπρώχνονται προς το κέντρο του κύβου και παγιδεύονται εκεί. Το φως διαθλάται μέσα από αυτά τα εγκλείσματα, προκαλώντας τη χαρακτηριστική θολότητα που όλοι γνωρίζουμε.

Αντίθετα, ο πάγος που χρησιμοποιούν τα bar παγώνει αργά και κατευθυνόμενα. Με άλλα λόγια, παγώνει πρώτα από την κορυφή και προχωρά σταδιακά προς τα κάτω, αποβάλλοντας τις φυσαλίδες και τις ακαθαρσίες στη βάση. Αυτός ο τρόπος μιμείται τη φυσική διαδικασία της ψύξης σε λίμνες ή ποτάμια, που πρώτα παγώνει η επιφάνεια, ενώ τα βαθύτερα στρώματα παραμένουν υγρά για περισσότερο καιρό.

Μπορούμε να φτιάξουμε διαφανή πάγο στο σπίτι;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Ωστόσο χρειαζόμαστε ένα μικρό θερμομονωτικό δοχείο και ειδικά εργαλεία για να κόψουμε τον πάγο σε μικρότερα κομμάτια.

Η διαδικασία: Γεμίζουμε το δοχείο με νερό, το αφήνουμε ανοιχτό από πάνω και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσει κόβουμε ένα κομμάτι και χρησιμοποιούμε. Η μόνωση θα επιβραδύνει την ψύξη στα πλαϊνά και στο κάτω μέρος, επιτρέποντας στο νερό να παγώσει από πάνω προς τα κάτω. Η καθοδηγούμενη ψύξη ωθεί τις φυσαλίδες και τις ακαθαρσίες προς τα κάτω, αφήνοντας τον πάγο απόλυτα καθαρό.

Δείτε επίσης

Πάγος: Ο εν δυνάμει κίνδυνος για την υγεία που «κρύβεται» στην κατάψυξή σας

Παγώνει το ψυγείο σας τα τρόφιμα; 3 τρόποι για να καταλάβετε αν θέλει απόψυξη