tampoule-anoigma
clock icon
35'

Ταμπουλέ με γαρίδες και φέτα

Υλικά

    Μερίδες: 1

    Για τις γαρίδες

  • 10-12 γαρίδες, κατεψυγμένες
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό
  • Για τη σαλάτα

  • 1 μικρό αγγούρι
  • 4-5 ντοματίνια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 50 γρ. κουσκούς
  • λίγα φύλλα δυόσμου
  • λίγα φύλλα μαϊντανού
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. τυρί φέτα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Αντί του μαϊντανού, μπορούμε να βάλουμε φύλλα κόλιανδρου και, αντί για κουσκούς, πλιγούρι. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως, το πλιγούρι να θέλει ένα ελαφρύ βράσιμο.
  • Αν δεν έχουμε ντοματίνια, μπορούμε να κόψουμε μια μικρή ντομάτα σε κύβους.

Μια δροσερή συνταγή για ταμπουλέ από την Ξανθή Μπαξεβάνη, για τις μέρες που είστε μόνοι και ψάχνετε ένα νόστιμο πιάτο.

Αποψύχουμε τις γαρίδες και τις στραγγίζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε το αγγούρι σε κύβους και τα ντοματίνια σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το κουσκούς με ίση ποσότητα ζεστού νερού, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 5΄ περίπου να φουσκώσει. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το κουσκούς μαζί με τα αγγουράκια, τα ντοματίνια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μισά φύλλα δυόσμου και όλα τα φύλλα μαϊντανού. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον μισό χυμό λεμονιού και το μισό ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μικρό τηγάνι που έχουμε τοποθετήσει δυνατή φωτιά ρίχνουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2' από την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τις γαρίδες πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό και ξύσμα λεμονιού και τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου. Τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια από πάνω και σερβίρουμε.

Συνταγή: Ξανθή Μπαξεβάνη — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Αποψύχουμε τις γαρίδες και τις στραγγίζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε το αγγούρι σε κύβους και τα ντοματίνια σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το κουσκούς με ίση ποσότητα ζεστού νερού, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 5΄ περίπου να φουσκώσει. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το κουσκούς μαζί με τα αγγουράκια, τα ντοματίνια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μισά φύλλα δυόσμου και όλα τα φύλλα μαϊντανού. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον μισό χυμό λεμονιού και το μισό ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό τηγάνι που έχουμε τοποθετήσει δυνατή φωτιά ρίχνουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2' από την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τις γαρίδες πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό και ξύσμα λεμονιού και τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου. Τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια από πάνω και σερβίρουμε.

Συνταγή: Ξανθή Μπαξεβάνη — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography