garidakia
clock icon
25'

Γαριδάκια χειροποίητα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 400 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. τσένταρ τριμμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 ml νερό
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμά (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Tips

  • Δεν γυρνάμε τα γαριδάκια με τρυπητή κουτάλα για να μην ενωθούν και γίνουν μία μάζα. Είναι προτιμότερο ένα-ένα με τη βοήθεια δύο πιρουνιών.
  • Εάν θέλουμε και άλλες γεύσεις, μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα μπαχαρικών που αγαπάμε και να κάνουμε τις δικές μας δοκιμές.

Τα γαριδάκια είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ και η παρασκευή τους στο σπίτι, αν και φαντάζει ακατόρθωτη, τελικά είναι εφικτή. Ιδού και η συνταγή τους.

Σε μπολ ρίχνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά. Το μείγμα πρέπει να μην είναι πολύ σφιχτό, δηλαδή όταν το βάζουμε σε ένα κουτάλι να είναι ρευστό.

Μεταφέρουμε σε κορνέ μιας χρύσης και βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί γύρω στους 140°C με 160°C.

Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε τη μύτη του κορνέ και έπειτα γαριδάκια στο μέγεθος που θέλουμε -περίπου 5 εκ. το καθένα- πάνω από το τηγάνι. Μόλις γεμίσουμε την επιφάνεια, με ένα πιρούνι γυρίζουμε τα γαριδάκια προσεκτικά, αφού ελέγξουμε ότι έχουν κάνει τραγανή κρούστα.

Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μπολ ρίχνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά. Το μείγμα πρέπει να μην είναι πολύ σφιχτό, δηλαδή όταν το βάζουμε σε ένα κουτάλι να είναι ρευστό.

Βήμα 2

Μεταφέρουμε σε κορνέ μιας χρύσης και βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί γύρω στους 140°C με 160°C.

Βήμα 3

Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε τη μύτη του κορνέ και έπειτα γαριδάκια στο μέγεθος που θέλουμε -περίπου 5 εκ. το καθένα- πάνω από το τηγάνι. Μόλις γεμίσουμε την επιφάνεια, με ένα πιρούνι γυρίζουμε τα γαριδάκια προσεκτικά, αφού ελέγξουμε ότι έχουν κάνει τραγανή κρούστα.

Βήμα 4

Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY