Η Κορσική είναι ένα νησί με έντονη γαστρονομική κουλτούρα που συνδυάζει γαλλικές, ιταλικές και τοπικές παραδόσεις. Η συγκεκριμένη σαλάτα αντικατοπτρίζει τον αγροτικό χαρακτήρα του νησιού, γι’ αυτό και «παντρεύει» σε ένα πιάτο πολλά τοπικά υλικά, όπως το τυρί brocciu, ενώ είναι συνώνυμη της φιλοξενίας για αυτό και συχνά προσφέρεται ως πρώτο πιάτο σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Υλικά
- 2 ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
- 1 καρδιά μαρουλιού, λεπτοκομμένο
- 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε φέτες
- 1 μικρή πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- 2 πατάτες baby, βρασμένες και κομμένες σε φέτες
- 3 αυγά, κομμένα σε φέτες
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 κουτ. σούπας φιλέτα ελιάς
- 4 φέτες προσούτο
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 6-8 αντζούγιες
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 60 ml ξίδι
- 150 ml νερό
- 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
- 40 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο
Μερίδες: 4
Για την πίκλα κρεμμυδιού
Για το dressing
Tips
- Εκτός από αντζούγιες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόνο σε λάδι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πίκλα κρεμμυδιού: Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Αφήνουμε το κρεμμύδι για τουλάχιστον 30΄-40΄.
Βήμα 2
Dressing: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του dressing και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα
Βήμα 3
Σε μια μεγάλη, ρηχή σαλατιέρα τοποθετούμε το μαρούλι, τις ντομάτες, τα αγγούρια, τις πατάτες και τα αυγά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Προσθέτουμε το προσούτο, τις αντζούγιες, τις ελιές, την κάππαρη και το τυρί θρυμματισμένο.
Βήμα 4
Τέλος, ρίχνουμε τις πίκλες κρεμμυδιού, αφού τις στραγγίσουμε, και περιχύνουμε με την περισσότερη ποσότητα του dressing. Σερβίρουμε τη σαλάτα με το υπόλοιπο dressing και επιπλέον κατσικίσιο τυρί.