GLIKO FRIGANIA
clock icon
3:0'

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιά και δύο κρέμες

Υλικά

    Μερίδες: 8

  • 1 πακέτο φρυγανιές
  • Για το σιρόπι

  • 200 γρ. άχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 λεμόνι, τη φλούδα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για την κρέμα σοκολάτας

  • 45 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 660 ml γάλα φρέσκο
  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • Για την κρέμα βανίλια

  • 45 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 660 ml γάλα φρέσκο
  • Για το σερβίρισμα: κουβερτούρα τριμμένη

Πολύ νόστιμο και καλοκαιρινό επιδόρπιο, ένα από τα πιο γνωστά «μαμαδίστικα» γλυκά. Οι δύο κρέμες, δηλαδή ο συνδυασμός κρέμας-σοκολάτας, είναι σταθερή αξία και η επιλογή της φρυγανιάς βοηθά στο να έχουμε τη βάση μας έτοιμη σε δευτερόλεπτα.

Σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε για 8' και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Έχουμε στρώσει τις φρυγανιές σε ένα ταψί σε μία σειρά. Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι, ποτίζοντας καλά τις φρυγανιές και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε τα 500 ml γάλα με τη ζάχαρη και τη σοκολάτα να ζεσταθούν, όχι να βράσουν. Διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο υπόλοιπο γάλα. Παίρνουμε μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με το άνθος αραβοσίτου.

Μεταφέρουμε το άνθος αραβοσίτου μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, σκεπάζοντας την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα.

Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και την κρέμα βανίλια.

Αφού έχουν κρυώσει οι φρυγανιές, στρώνουμε πρώτα τη σοκολατένια κρέμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για λίγο. Στη συνέχεια στρώνουμε τη λευκή κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και το τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, να κρυώσει καλά.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα πριν σερβίρουμε.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε για 8' και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Έχουμε στρώσει τις φρυγανιές σε ένα ταψί σε μία σειρά. Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι, ποτίζοντας καλά τις φρυγανιές και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3

Κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε τα 500 ml γάλα με τη ζάχαρη και τη σοκολάτα να ζεσταθούν, όχι να βράσουν. Διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο υπόλοιπο γάλα. Παίρνουμε μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με το άνθος αραβοσίτου.

Βήμα 4

Μεταφέρουμε το άνθος αραβοσίτου μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, σκεπάζοντας την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα.

Βήμα 5

Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και την κρέμα βανίλια.

Βήμα 6

Αφού έχουν κρυώσει οι φρυγανιές, στρώνουμε πρώτα τη σοκολατένια κρέμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για λίγο. Στη συνέχεια στρώνουμε τη λευκή κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και το τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, να κρυώσει καλά.

Βήμα 7

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα πριν σερβίρουμε.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY