Η ηρεμία και το δροσερό αεράκι μάς έκαναν να ξεχάσουμε την ταλαιπωρία και το μποτιλιάρισμα της Εθνικής που συναντήσαμε μέχρι να φτάσουμε στο Μικροχώρι Καπανδριτίου. Εκεί, ανάμεσα στα λιγοστά σπίτια, υπάρχει μια ταβέρνα, ο Μπάρμπα Βασίλης, διάσημος για τα φουσκωτά τηγανόψωμά του, αλλά και για τα ψητά κρέατα.
Η ιστορία του ξεκινά το 1965 όταν ο μπαρμπά Βασίλης μαζί με την κρητικιά γυναίκα του, Κατίνα, άνοιξαν ένα καφενείο-μπακάλικο και τάιζαν τους περαστικούς και τους κυνηγούς. Σιγά-σιγά, το καφενείο έγινε ταβέρνα και πέρασε στα χέρια του γιου τους Δημήτρη Μαντά. Εκείνος, εκτός από τα μαγειρευτά της μαμάς, που κυριαρχούσαν μέχρι εκείνη την εποχή, έβαλε στο παιχνίδι τις ψησταριές, τις σχάρες και τις σούβλες. Σήμερα τη σκυτάλη έχει πάρει η τρίτη γένια, με τον εγγονό Άκη να συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.
Τι τρώμε εδώ; Αρνίσια παϊδάκια που ψήνονται ιδανικά, τηγανητή συκωταριά που μυρίζει κρασί και ρίγανη και μπιφτέκι μοσχαρίσιο, ζουμερό και πεντανόστιμο. Δίπλα σε αυτά, χόρτα βραστά, τυροκαυτερή και τζατζίκι χειροποίητα και φυσικά το φουσκωτό τηγανόψωμο γεμιστό με μπόλικη φέτα που τη φέρνουν από τα Καλάβρυτα.
Η συκωταριά του Μπάρμπα Βασίλη
Υλικά (Μερίδες: 4)
500 γρ. αρνίσια συκωταριά
300 ml λευκό κρασί
100 ml ε.π.ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού μέλι
½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 λεμόνι, τον χυμό του
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τη συκωταριά σε κομμάτια, την ξεπλένουμε καλά και τη σκουπίζουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το κρασί και προσθέτουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αλατίζουμε με προσοχή.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τη συκωταριά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μέλι και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο ακόμα, για περίπου 1΄ με 2΄.
Λίγο πριν τραβήξουμε το τηγάνι από τη φωτιά, σβήνουμε με τον χυμό από λεμόνι. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως.
Info
Μπάρμπα Βασίλης, Πλατεία Μικροχωρίου, Καπανδρίτι, τηλ. 22950 56025
Διαβάστε επίσης:
– Tavernier: Μια οικογενειακή ταβέρνα κρυμμένη στη γειτονιά της Νέας Κηφισιάς
– Ταβέρνα του Οικονόμου: Ένα διαχρονικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα
– Άργουρα: Στις Τζιτζιφιές η ψαροφαγία γίνεται ανεπανάληπτη εμπειρία